Céklás brownie

Ennek a receptnek az elsők között kellett szerepelnie, már csak a blog neve miatt is :). Lesz még jó sok céklás recept, ígérem, hiszen nagyon egészséges és nagyon változatosan felhasználható édes és sós ételekben egyaránt. Ezt a brutális céklás brownie-t egyébként télen-nyáron tudnám enni. Senki nem mondaná meg róla, hogy mi a “titkos” hozzávalója, cserébe fantasztikus az állaga, próbáljátok ki!

Hozzávalók kb. 12 kockához: 

3 db tojás
120 g eritrit (vagy más cukorhelyettesítő)
1 tk. vaníliakivonat
60 ml napraforgó olaj
125 ml natúr joghurt (ha laktózmentesen szeretnénk elkészíteni, akkor a natúr joghurt helyett használhatunk almapürét)
180 g zabliszt
1/2 cs. sütőpor
30 g zabpehely
60 g cukrozatlan kakaópor
1 db főtt cékla botmixerrel pürésítve (kb. 200 g)

Elkészítés: 

A céklát megfőzzük és botmixerrel pürésítjük. A tojásokat robotgéppel felverjük az eritrittel és a vaníliakivonattal, majd hozzáadjuk a napraforgó olajat és a natúr joghurtot vagy almapürét. Egy külön tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat és a tojásos részhez adjuk, habverővel egyneművé dolgozzuk. Végül a céklapürét is hozzáadjuk és összedolgozzuk. Sütőpapírral kibélelt tepsibe simítjuk és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt megsütjük. Másnap talán még finomabb, már ha marad belőle…