Színpompás Buddha-tál

Mostanában nagyon népszerűek ezek a “mindent bele” Buddha-tálak, a közösségi oldalakon szebbnél szebb kompozíciókkal találkozhatunk. Az én verziómba chia magos húsgolyók, kétféle sárgarépás céklasaláta, quinoa, sült édesburgonya és avokádó került. Egy nyári ebédre vagy vacsorára szerintem tökéletes választás, tele finom ízekkel, vitaminokkal és értékes tápanyagokkal. A quinoát és a céklasalátákat akár előző nap is elkészíthetjük, így az összeállítás napján sokkal kevesebb dolgunk lesz. Próbáljátok ki akár egy-egy elemét külön is, vagy más finomságokkal párosítva!


Hozzávalók 4 adaghoz: 

A chia magos húsgolyókhoz:
350 g darált marha-/sertés-/pulykahús
1 ek. chia mag
víz
1 tk. só
1 tk. pirospaprika
1/2 tk. bors
1/2 tk. őrölt kömény
1 marék petrezselyem
2 gerezd fokhagyma

A joghurtos-majonézes és a gyömbéres sárgarépás céklasalátához:
4 sárgarépa
500 g cékla
1 marék petrezselyem
só, bors,
1 citrom leve
125 g natúr joghurt
2 ek. majonéz
2 cm friss gyömbér

A quinoához:
1 bögre quinoa
2 bögre víz
1 tk. só

A sült édesburgonyához:
1 nagy édesburgonya
1 ek. olvasztott kókuszzsír
1/2 tk. só
1 tk. pirospaprika

Az avokádóhoz: 
1 érett avokádó
citrom
só, bors

Elkészítés:

1. Chia magos húsgolyók:
1 ek. chia magot összekeverünk 6 ek. vízzel és néhány percig hagyjuk, hogy megduzzadjon. A petrezselymet és a fokhagymát felaprítjuk, majd az összes hozzávalót összekeverjük és diónyi méretű gombócokat formázunk a masszából. A húsgolyókat sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk és 220 fokos sütőben 25 perc alatt megsütjük.

2. Joghurtos-majonézes és gyömbéres sárgarépás céklasaláta: 
Mindkét salátának ugyanaz az alapja, először ezt készítjük el. A sárgarépát és a céklát finomra reszeljük, sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk 1 citrom kifacsart levét, valamint az apróra vágott petrezselymet. Ezután ezt az alapot kettészedjük két külön tálba. A joghurtos-majonézes salátához összekeverjük a natúr joghurtot a majonézzel és a salátához forgatjuk. A gyömbéres részhez a salátához adjuk a lereszelt gyömbért és összeforgatjuk. Tálalásig hűtőbe tesszük a salátákat.

3. Quinoa: 
A quinoát sós vízben megfőzzük.

4. Sült édesburgonya: 
Az édesburgonyát megmossuk, a héját jól lesikáljuk, mert nem fogjuk meghámozni. Hasábokra vágjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Megszórjuk sóval, pirospaprikával és egy konyhai ecset segítségével megkenjük az olvasztott kókuszzsírral. 200 fokos sütőben 25 perc alatt megsütjük.

5. Avokádó: 
Az avokádó héját és magját eltávolítjuk, vékony szeletekre vágjuk, sózzuk borsozzuk és meglocsoljuk frissen facsart citromlével.

6. Összeállítás:
Az összes hozzávalót elővesszük és 4 tálban vagy mélytányérban ízlésesen elrendezzük őket.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.