Reform töltött paprika kölessel

Mostanában mindig töltött paprikát készítek, ha hozok magammal tv. paprikát Magyarországról. Itt Franciaországban ugyanis nagyon ritkán kapható ez a fajta paprika, így gyakran kerül a bőröndömbe többek között a mák és a füstölt sajt mellé. Most rizs helyett kölessel készítettem el a tölteléket, de próbáltam már bulgurral és quinoával is, mindegyikkel nagyon finom volt. A paradicsomszószt én rántás nélkül készítem, szerintem egyáltalán nem szükséges hozzá, anélkül is nagyon finom, sűrű paradicsomszószt kapunk. Nem utolsó sorban pedig ez a változat sokkal egyszerűbb is a hagyományosnál, hiszen csak egy lábosba kell pakolnunk az összes hozzávalót, ahol egy óra alatt magától elkészül az étel.


Hozzávalók 4 főre:

4 db tv. paprika
500 g darált hús
1 l passzírozott paradicsom
100 g köles
1/2 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1-1,5 tk. só
1/2 tk. bors
1/2. tk. őrölt kömény
1 tk. pirospaprika
édesítő (ízlés szerint)
kb. 300 ml víz

Elkészítés:

A darált húst a fűszerekkel és a kölessel jól összekeverjük. A kölest nem kell előre megfőzni, a hússal együtt meg fog puhulni. A paprikák tetejét levágjuk, az ereket és a magokat eltávolítjuk, majd megtöltjük a húsos keverékkel. A maradék húsból gombócokat formázunk. Egy nagy lábosba beleöntjük a passzírozott paradicsomot, kb. 200-300 ml vizet, sózzuk-borsozzuk, beleteszünk egy fél fej vöröshagymát és két gerezd fokhagymát.  Elrendezzük a lábosban a töltött paprikákat és a húsgombócokat is. Felforraljuk, majd 1 órán keresztül időnként megkeverve alacsony lángon főzzük. A végén megkóstoljuk és ha szükségesnek találjuk, édesíthetjük, én nagyon kevés sztíviát használtam.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.