Gyümölcsös fagyitorták: vitaminbomba nyár végére

A férjem születésnapja augusztus végére esik. Már július elején el szoktam kezdeni megtervezni a tortáját, nem volt ez másképp idén sem. Általában rengeteg variáció megfordul a fejemben, mielőtt kialakul a végleges változat. Idén egy mascarponés-málnazselés-lemon curdös tortával indult a tervezés és onnan jutottam el ezekhez az egészséges, cukor- és gluténmentes fagyitortákhoz (a szedres-piña coladás laktózmentes is). Közben volt a tervben tejberizstorta és málnaöntetes rizskochtorta is… De azt kell mondanom, hogy megérte a tervezgetés, mert ezek a friss, gyümölcsös torták annyira jól sikerültek, hogy biztosan elkészítem majd őket más ízben is. A recept végén ráadásként találtok néhány extra tippet, hogy biztosan tökéletesre sikerüljenek a sütik. Tálalás előtt legalább fél órával vegyétek ki a tortákat a fagyasztóból, hogy szeletelhetőek legyenek!

Hozzávalók: 

A szedres-piña coladás tortához (18 cm-es formához):

Az alaphoz:
40 g zabpehelyliszt (zabpehely finomra darálva)
80 g kókuszreszelék (aprítógépben finomra darálva)
1 ek. eritrit
50 g kókuszolaj (felolvasztva)

A szedres réteghez:
2 banán
200 g szeder (fagyasztott is lehet)
1 ek. eritrit (vagy ízlés szerint más édesítő)

A piña coladás réteghez:
1 érett ananász meghámozva, feldarabolva (nálam 400 g volt tisztán)
300 ml kókusztejszín
1 ek. eritrit (vagy ízlés szerint más édesítő)

A málnás-joghurtos tortához (15 cm-es formához):
300 g natúr görög joghurt
200 g málna (lehet fagyasztott is)
1 ek. eritrit (vagy ízlés szerint más édesítő)

A díszítéshez: 
málna, szeder

 

Elkészítés:

Szedres-piña coladás torta: 

1. A szedres-piña coladás torta alapjához aprítógépben finomra daráljuk a kókuszreszeléket, majd hozzáadjuk a zabpelyhet és az eritritet is és az egészet tovább daráljuk, amíg por állagú nem lesz. Hozzáadjuk az olvasztott kókuszolajat is és az aprítógépben azzal is összedolgozzuk. A tortaformát sütőpapírral kibéleljük és a kezünkkel elegyengetjük benne a masszát, jól lenyomkodjuk. Én csak a tortaforma aljába nyomkodtam a masszát, az oldalára most nem. 160 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni.
2. A szedres-banános alaphoz az összes hozzávalót turmix/aprítógépbe tesszük, és egyneműre dolgozzuk, majd a kihűlt alapra öntjük a tortaformába. Fagyasztóba tesszük.
3. Amíg a szedres réteg a fagyasztóban szilárdul, elkészítjük a piña coladás réteget. Ehhez az ananász héját eltávolítjuk, majd kockákra vágjuk. Az ananászdarabokat turmix/aprítógépben az eritrittel együtt pürésítjük. A kókusztejszínt gépi habverővel kemény habbá verjük. Az ananászpürét egy nagyobb tálba öntjük és több részletben hozzáforgatjuk a felvert kókusztejszínt.
4. Elővesszük a fagyasztóból a tortát és megnézzük, hogy a szedres réteg nagyjából megszilárdult-e. Nem kell teljesen fagyottnak lennie, csak annyira, hogy amikor az ananászos réteget ráöntjük, ne keveredjenek össze. Ha már eléggé megfagyott, ráöntjük az ananászos réteget is és visszatesszük a fagyasztóba legalább 5-6 órára.

Málnás-joghurtos torta:

A hozzávalókat turmix/aprítógépben egyneművé turmixoljuk, sütőpapírral kibélelt tortaformába öntjük és legalább 5-6 órára fagyasztóba tesszük.

Tippek, ötletek a recept elkészítéséhez:

1. Ha nincs aprítógépetek, a gyümölcsös rétegeket turmixgépben vagy botmixerrel is elkészíthetitek. A kókuszos-zabpelyhes alapot ebben az esetben úgy tudjátok elkészíteni, hogy zablisztet vásároltok és azt keveritek össze kézzel egy tálban a kókuszreszelékkel, az eritrittel és az olvasztott kókuszolajjal.
2. A tortaformákat én úgy szoktam kibélelni sütőpapírral, hogy a sütőpapíron körberajzolom a torta alját, kivágom ezt a kört, a forma oldalára pedig a forma magasságának megfelelő csíkokat vágok. A formát kivajazom, így könnyen bele tudom tapasztani a kivágott sütőpapírokat és sokkal szebb lesz a végeredmény!
3. A fenti mennyiségekkel egy 22 cm-es tortaformában egy nagyobb tortát is készíthettek, akkor három gyümölcsös réteget kaptok: szedres, ananászos és málnás.
4. Más gyümölcsökkel (eper, áfonya, őszibarack…) is kipróbálhatjátok, a lehetőségeknek csak a fantáziátok és a piaci kínálat szabhat határt!

 

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.