Perzsa rizses csirke

Mielőtt hazautaztunk nyaralni, rengeteg ételt kigondoltam, amiket majd elkészítek, hogy otthon is megkóstolhassák. Saláták, lasagne, pizza, “mentes” sütemények, fagyik… Még azt is elterveztem, hogy olyan új konyhai technikákkal fogok kísérletezni, tökéletesíteni a tudásomat, amelyekre hét közben, munka mellett nincs időm. Gondolom már kitaláltátok, hogy a gondos tervezés ellenére a Balaton-parti nyaralásunk nagy részét nem a konyhában töltöttem. Végül is a konyhában kísérletezni ráérek majd a borús téli hétvégéken is, a füredi strandra viszont évente csak néhányszor van alkalmam lemenni. Azért persze néhány ételt így is készítettem, például ezt a különleges perzsa rizses csirkét, aminek a receptjét Stahl Judit Gyors szárnyas ételek c. szakácskönyvében találtam. A recepten csak egy kicsit változtattam, elhagytam belőle az aszalt meggyet és a fehérbort, viszont tettem bele szárzellert és barnarizst használtam. A pikáns, karamellizált hagyma a legjobb része, a vajjal és a fűszerekkel semmiképpen ne spóroljatok!


Hozzávalók: 

A perzsa hagymához:
2 nagy fej vöröshagyma
50 g vaj

1/2 kk. őrölt fahéj
1/2 kk. őrölt gyömbér
1/2 kk. őrölt kömény

100 g pirított, sózott pisztácia (megtisztítva 50g)
350 g csirkemell filé
só, bors
250 g rizs (én előgőzölt barnarizzsel készítettem)
1 narancs
olívaolaj
1 csomag újhagyma
1 szál szárzeller

Elkészítés: 

1. A perzsa hagymához a vöröshagymákat megpucoljuk, vékonyan felkarikázzuk, majd egy serpenyőben megolvasztjuk a vajat. Rádobjuk a hagymát, megsózzuk, majd mérsékelt tűzön 25 perc alatt aranybarnára pároljuk. Közben néha megkeverjük.
2. A pisztáciát megpucoljuk és durvára vágjuk. A csirkemellet csíkokra vágjuk, sózzuk-borsozzuk. Felkarikázzuk az újhagymát, a zellerszárat apró darabokra vágjuk, lereszeljük a narancs héját és kifacsarjuk a levét.
3. Egy lábasban kevés olajat forrósítunk és nagy lángon kevergetve 3 perc alatt előpirítjuk a csirkecsíkokat. Ezután a húst szűrőlapáttal kiszedjük és félretesszük. A serpenyőben 3-4 perc alatt mérsékelt tűzön megfonnyasztjuk az újhagymát, majd hozzáadjuk a rizst és 2-3 percen át pirítjuk. Ha szükséges adhatunk még hozzá egy kevés olajat.
4. A rizst megsózzuk, beleforgatjuk a csirkecsíkokat, hozzáadjuk a reszelt narancshéjat, a zellerszárat és a pisztácia 3/4-ét. Felöntjük 5-6 dl vízzel és hozzáöntjük a narancs kifacsart levét.
5. Megsózzuk, felforraljuk, majd lefedjük és mérsékelt tűzön 20-25 perc alatt készre főzzük. Néhányszor megkeverjük.
6. Ha a perzsa hagyma elkészült, levesszük a tűzről és beledolgozzuk a fűszereket és a maradék pisztáciát. Tálalásnál a hagymát a rizses csirkére halmozzuk és megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.