Mielőtt hazautaztunk nyaralni, rengeteg ételt kigondoltam, amiket majd elkészítek, hogy otthon is megkóstolhassák. Saláták, lasagne, pizza, « mentes » sütemények, fagyik… Még azt is elterveztem, hogy olyan új konyhai technikákkal fogok kísérletezni, tökéletesíteni a tudásomat, amelyekre hét közben, munka mellett nincs időm. Gondolom már kitaláltátok, hogy a gondos tervezés ellenére a Balaton-parti nyaralásunk nagy részét nem a konyhában töltöttem. Végül is a konyhában kísérletezni ráérek majd a borús téli hétvégéken is, a füredi strandra viszont évente csak néhányszor van alkalmam lemenni. Azért persze néhány ételt így is készítettem, például ezt a különleges perzsa rizses csirkét, aminek a receptjét Stahl Judit Gyors szárnyas ételek c. szakácskönyvében találtam. A recepten csak egy kicsit változtattam, elhagytam belőle az aszalt meggyet és a fehérbort, viszont tettem bele szárzellert és barnarizst használtam. A pikáns, karamellizált hagyma a legjobb része, a vajjal és a fűszerekkel semmiképpen ne spóroljatok!
Hozzávalók:
A perzsa hagymához:
2 nagy fej vöröshagyma
50 g vaj
só
1/2 kk. őrölt fahéj
1/2 kk. őrölt gyömbér
1/2 kk. őrölt kömény
100 g pirított, sózott pisztácia (megtisztítva 50g)
350 g csirkemell filé
só, bors
250 g rizs (én előgőzölt barnarizzsel készítettem)
1 narancs
olívaolaj
1 csomag újhagyma
1 szál szárzeller
Elkészítés:
1. A perzsa hagymához a vöröshagymákat megpucoljuk, vékonyan felkarikázzuk, majd egy serpenyőben megolvasztjuk a vajat. Rádobjuk a hagymát, megsózzuk, majd mérsékelt tűzön 25 perc alatt aranybarnára pároljuk. Közben néha megkeverjük.
2. A pisztáciát megpucoljuk és durvára vágjuk. A csirkemellet csíkokra vágjuk, sózzuk-borsozzuk. Felkarikázzuk az újhagymát, a zellerszárat apró darabokra vágjuk, lereszeljük a narancs héját és kifacsarjuk a levét.
3. Egy lábasban kevés olajat forrósítunk és nagy lángon kevergetve 3 perc alatt előpirítjuk a csirkecsíkokat. Ezután a húst szűrőlapáttal kiszedjük és félretesszük. A serpenyőben 3-4 perc alatt mérsékelt tűzön megfonnyasztjuk az újhagymát, majd hozzáadjuk a rizst és 2-3 percen át pirítjuk. Ha szükséges adhatunk még hozzá egy kevés olajat.
4. A rizst megsózzuk, beleforgatjuk a csirkecsíkokat, hozzáadjuk a reszelt narancshéjat, a zellerszárat és a pisztácia 3/4-ét. Felöntjük 5-6 dl vízzel és hozzáöntjük a narancs kifacsart levét.
5. Megsózzuk, felforraljuk, majd lefedjük és mérsékelt tűzön 20-25 perc alatt készre főzzük. Néhányszor megkeverjük.
6. Ha a perzsa hagyma elkészült, levesszük a tűzről és beledolgozzuk a fűszereket és a maradék pisztáciát. Tálalásnál a hagymát a rizses csirkére halmozzuk és megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel.