Vendégposzt: Céklát a babáknak (is)!

A következő bejegyzés kivételesen nem tőlem, hanem Anna barátnőmtől származik, aki kislánya étrendje alapján hozott néhány ötletet arra, hogyan építsük be a céklát a babák táplálkozásába. Olvassátok szeretettel!

“Bocsi, elhasználtam a málnádat, ami a hűtőben volt, kellett a csoki mousse-ra, amit csináltam. Kérsz?”
A fenti mondat Anitától hangzott el, úgy körülbelül 4 évvel ezelőtt a koliban. Már akkor is szeretett főzni, de akkor még nem a férjére, Johnra, hanem jobb híján rám, a szobatársára főzött. Én sose voltam mérges ha bármi elfogyott is, mert se időm se kedvem nem volt magamra főzni, és  mégis mindig finomakat ettünk.

Azóta nekem is lett kire főznöm, most például az 5 hónapos kislányommal szerettetem meg a gyümölcsöket és zöldségeket. A hozzátáplálásról sokféle elmélet, ámde annál kevesebb izgalmas recept kering az interneten, így mikor Anita blogja elindult, kértem legyenek baba receptek is. Aztán úgy adódott, hogy nekem kellett hirtelen kreatívvá válnom, így örültem, mikor Anita lehetőséget adott, hogy megoszthassak a blogján néhány receptet azokból, amiket már próbáltam – pink cékla módra.

Az alábbiakban 3 rövid receptet osztok meg Veletek:

1. Görög joghurtos céklapüré:

Hozzávalók:
100 g bio cékla
60 g görög joghurt (vagy más sűrűbb joghurt)

Elkészítés: 
A  megfőzött céklát a joghurttal botmixerrel összeturmixoljuk és máris kész az előétel.
Ez a mennyiség általában két alkalommal fogy el, jégkockatartóban le is lehet fagyasztani.

2. Zablisztes “cumisüveg”: 
(Forrás: MamanChef: Recettes pour bébés, Hachette cuisine, 2014, Paris)

Hozzávalók:
2 dl babavíz2 csapott evőkanál zabliszt
5 adagolókanál tápszer

Elkészítés:
A vizet és a zablisztet egy kis lábosban összekeverjük és kb. 5 percig melegítjük közepes lángon, hogy a zabliszt feloldódjon. Hozzáadjuk a tápszert és jól összekeverjük. Ha szeretnénk tehetünk bele egy nagyon kicsi fahéjat. Ennek körülbelül olyan állagúnak kellene lennie a végén, mint a tápszernek. Cumisüvegben “tálaljuk”.

Ha a baba nem annyira szereti a cumisüveget, én kicsit kevesebb vizet szoktam tenni bele, és kiskanállal is ugyanolyan finom.

3. Céklás zabpehely:

Hozzávalók:
100 g cékla
2 csapott evőkanál zabliszt
3 adagolókanál tápszer
kevés babavíz

Elkészítés: 
A céklát megfőzzük, botmixerrel összeturmixoljuk. Hozzáadjuk a zablisztet és a tápszert, majd jól összekeverjük. Pár percig állni hagyjuk, hogy a zabliszt megdagadjon, majd lehet is kanalazni.

Megjegyzés: a képen a málnát és a mentaleveleket csak dekorációként használtam.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.