Reform rizsfelfújt ribizliöntettel

Egy ilyen szépen alliteráló nevű desszert csak jó lehet! Sokszorosan tesztelt receptről van szó, ami a hagyományos rizskoch “light” és cukormentes változata. Nagyon könnyű, légies az állaga és isteni finom. Ebből következik, hogy minden egyes alkalommal, amikor elkészítem, úgy kell magam visszafogni, hogy ne egyem meg a fél adagot egy este alatt. Sőt, hogy ne egyem meg már a tejberizs felét, mielőtt még rizsfelfújt lehetne belőle! Szóval csak erős önuralommal rendelkezőknek ajánlom…

Hozzávalók: 

A rizskochhoz: 

250 g kerek szemű barna rizs
300 ml víz
500 ml mandulatej
150 ml kókusztejszín
1 kk. vaníliakivonat
125 g natúr joghurt
3 tojás
stevia/édesítő ízlés szerint
1 citrom reszelt héja

A ribizliöntethez:

200 g ribizli
kevés víz
édesítő ízlés szerint

Elkészítés: 

A barna rizst feltesszük főni a vízzel. Mikor már majdnem teljesen magába szívta a vizet, hozzáadjuk a mandulatejet, a vaníliakivonatot és közepes lángon tovább főzzük. Néha megkeverjük. Mikor már a mandulatejet is majdnem teljesen magába szívta, hozzáadjuk a kókusztejszínt (nem kell felverni), és az ízlés szerinti édesítőt. Készre főzzük. Akkor jó, ha a rizs már megpuhult, de a tejberizs krémes maradt. Félretesszük kihűlni.
A tojások fehérjét és sárgáját különválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. A tojássárgákat a natúr joghurttal, kevés édesítővel és a reszelt citromhéjjal habosra keverjük, majd több részletben hozzáforgatjuk a kihűlt tejberizst. A legvégén a felvert tojásfehérjét is óvatosan hozzákeverjük.
Egy 18 cm-es tortaformát kibélelünk sütőpapírral, beleöntjük a masszát és 180 fokos sütőben 50 perc alatt készre sütjük. Készíthetjük hőálló tálban is.

A ribizliöntethez a ribizlit, egy kevés vizet és az édesítőt turmixgépben simára turmixoljuk, majd egy szitán átszűrjük. Bármilyen más gyümölcsből készített öntettel, lekvárral is tálalhatjuk. Hidegen és melegen egyaránt finom.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.