Reform rizsfelfújt ribizliöntettel

Egy ilyen szépen alliteráló nevű desszert csak jó lehet! Sokszorosan tesztelt receptről van szó, ami a hagyományos rizskoch « light » és cukormentes változata. Nagyon könnyű, légies az állaga és isteni finom. Ebből következik, hogy minden egyes alkalommal, amikor elkészítem, úgy kell magam visszafogni, hogy ne egyem meg a fél adagot egy este alatt. Sőt, hogy ne egyem meg már a tejberizs felét, mielőtt még rizsfelfújt lehetne belőle! Szóval csak erős önuralommal rendelkezőknek ajánlom…

Hozzávalók: 

A rizskochhoz: 

250 g kerek szemű barna rizs
300 ml víz
500 ml mandulatej
150 ml kókusztejszín
1 kk. vaníliakivonat
125 g natúr joghurt
3 tojás
stevia/édesítő ízlés szerint
1 citrom reszelt héja

A ribizliöntethez:

200 g ribizli
kevés víz
édesítő ízlés szerint

Elkészítés: 

A barna rizst feltesszük főni a vízzel. Mikor már majdnem teljesen magába szívta a vizet, hozzáadjuk a mandulatejet, a vaníliakivonatot és közepes lángon tovább főzzük. Néha megkeverjük. Mikor már a mandulatejet is majdnem teljesen magába szívta, hozzáadjuk a kókusztejszínt (nem kell felverni), és az ízlés szerinti édesítőt. Készre főzzük. Akkor jó, ha a rizs már megpuhult, de a tejberizs krémes maradt. Félretesszük kihűlni.
A tojások fehérjét és sárgáját különválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. A tojássárgákat a natúr joghurttal, kevés édesítővel és a reszelt citromhéjjal habosra keverjük, majd több részletben hozzáforgatjuk a kihűlt tejberizst. A legvégén a felvert tojásfehérjét is óvatosan hozzákeverjük.
Egy 18 cm-es tortaformát kibélelünk sütőpapírral, beleöntjük a masszát és 180 fokos sütőben 50 perc alatt készre sütjük. Készíthetjük hőálló tálban is.

A ribizliöntethez a ribizlit, egy kevés vizet és az édesítőt turmixgépben simára turmixoljuk, majd egy szitán átszűrjük. Bármilyen más gyümölcsből készített öntettel, lekvárral is tálalhatjuk. Hidegen és melegen egyaránt finom.

Laisser un commentaire

Ce site utilise Akismet pour réduire les indésirables. En savoir plus sur comment les données de vos commentaires sont utilisées.