Áfonyahabos sajttorta

Nekem ez a világ a legfinomabb sajttortája. Már nagyon sokszor elkészítettem az elmúlt években és aki megkóstolta, mind egyetértett velem. Az áfonyahab csak ráadás, anélkül is egy isteni finom vaníliás sajttortát kapunk, amit feldobhatunk például eper- vagy málnaöntettel is. Legutóbb a férjem születésnapi partijára készítettem el ezt a tortát és egy morzsa sem maradt belőle másnapra, miután többen repetáztak belőle…Sőt, az elmúlt öt évben ez már a második alkalom volt, hogy a sajttorta lett a befutó a szülinapi torták ötletversenyében.
Az eredeti recept cukrot, glutént és laktózt is tartalmaz, ha egy egészségesebb változatot szeretnénk készíteni, akkor a hozzávalóknál feltüntettek szerint ki tudunk váltani bizonyos hozzávalókat. De higgyétek el, ezért megéri bűnözni!

Hozzávalók egy 26 cm-es tortaformához: 

A kekszes alaphoz: 
190 g speculoos keksz / ha gluténmentesen szeretnétek elkészíteni, akkor gluténmentes keksz
50 g olvasztott vaj / 40 g olvasztott kókuszolaj

A sajttorta réteghez: 
500 g mascarpone (esetleg laktózmentes)
500 g ricotta (esetleg laktózmentes)
200 g cukor / vagy más édesítő ízlés szerint
1 cs. vaníliás pudingpor
5 tojás
2 ek. citromlé

Az áfonyalekvárhoz:
300 g áfonya (fagyasztott is lehet)
100 g cukor

Az áfonyahabhoz:
250 g mascarpone (esetleg laktózmentes)
200 ml habtejszín (esetleg laktózmentes)
az áfonyalekvár
ízlés szerint cukor / édesítő

Elkészítés:

1. Kekszes alap: 

A kekszet aprítógépben finomra daráljuk, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat és azzal is összedaráljuk. Aprítógép hiányában egy műanyag zacskóba téve húsklopfolóval/sodrófával a lehető legapróbbra törjük a kekszet, majd egy tálban összedolgozzuk az olvasztott vajjal.
Egy 26 cm-es tortaforma alját és oldalait sütőpapírral kibéleljük. A forma aljába nyomkodjuk a kekszet, majd 180 fokos sütőben 10 percig sütjük. A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni.

2. Sajttorta réteg:

A mascarponét, a ricottát, a cukrot és a pudingport gépi habverővel kihabosítjuk, majd egyesével hozzáadjuk az egész tojásokat, miközben gépi habverővel simára keverjük.
A masszát a tortaformába öntjük. 15 percig 180 fokon sütjük, majd levesszük a sütő hőmérsékletét 120 fokra és további 90-120 percet sütjük. A torta akkor van kész, ha a sajttorta réteg már megszilárdult, de a közepe még kissé remegős. Ha elkészült, a sütőt lekapcsoljuk és a tortát a sütőben, becsukott ajtónál hagyjuk még legalább 10 percig, majd félig kinyitjuk a sütő ajtaját és így hagyjuk langyosra hűlni. Ha a torta kihűlt, egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük.

3. Áfonyalekvár: 

Az áfonyából és cukorból lassú tűzön sűrű lekvárt főzünk. Félretesszük és kihűtjük.

4. Áfonyahab:

A habtejszínt felverjük, nem kell nagyon kemény habbá verni, csak közepesre. Kanalanként hozzáadjuk a mascarponét, miközben gépi habverővel folyamatosan tovább keverjük. A legvégén az áfonyalekvárt is hozzáadjuk és egyneműre keverjük. Megkóstoljuk és ha szükségesnek találjuk, adhatunk még hozzá kevés porcukrot.
Kivesszük a hűtőszekrényből a sajttortát, az áfonyahabot a tetejére kanalazzuk és elkenjük, majd áfonyával és ízlés szerint más gyümölcsökkel díszítjük.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.