Őszi körtés pite – és a gasztroműsorok nem várt mellékhatásai

Ti is szoktatok főzős műsorokat nézni a tévében? Ha érdekel Titeket a gasztronómia, a gasztroblogok és a receptek, akkor biztos a tévéképernyőn is követitek az egyre népszerűbb, amatőr és profi szakácsok, cukrászok tudását összemérő műsorokat.

Nagy szerencsém, hogy John is kedveli az ilyen adásokat, így mi szinte csak ezeket nézzük a francia tévében. Talán kitaláltátok, hogy a konyhájáról és cukrászművészetéről híres Franciaországban egymással versenyeznek a jobbnál-jobb gasztroműsorok. Nagy kedvencünk a TopChef, amelyben profi szakácsok versenyeznek a csupa Michelin csillagos séfből álló zsűri előtt és a Le Meilleur Pâtissier, ahol amatőr cukrászok hazudtolják meg gyakran még a profikat is. Ezen kívül van a legjobb péket kereső műsor, amatőr szakácsok viadala, hivatásos cukrászok hihetetlen összecsapásai, a kétbalkezes kuktákat kifigurázó telereality és akkor még az anya-lánya főzőműsorról és a francia “Gordon Ramsey” csőd szélén álló éttermeket felturbózó műsoráról nem is beszéltem.

Azon kívül, hogy ilyenkor a látottakon felbuzdulva gyakran még aznap este ki kell mennem a konyhába valamit alkotni, az utóbbi időben a gasztroműsorok egy másik velejáróját is megtapasztaltam. A férjemre ugyanis igen gorsan ráragadt a Michelin-csillagos séfek kritikai érzéke. Ezt úgy kell elképzelni, hogy a vasárnapi ebédnél, mikor éppen a többórás konyhai ténykedésem eredményét kóstolgatja, ilyen és ehhez hasonló megjegyzések szoktak elhangzani:
– Hm, nem rossz, de hiányzik az ételből valami ropogós textúra.
Vagy:
– Nem jön át a történet, amit el szerettél volna mesélni ezzel a fogással.

Szóval csak óvatosan engedjük a fejlett kritikai érzékkel rendelkező férjeinket a tévéképernyő elé, vagy hasonló megjegyzések esetén küldjük el őket nevelő célzattal mosogatni. Kinél mi válik be.

A következő körtés pitére vonatkozóan sajnos nem tudok beszámolni John reakciójáról, mivel ezt nem tudta megkóstolni, de gyanítom, hogy a “Tudnál hozni még egy szeletet?” nem esett volna messze a valóságtól.

Hozzávalók egy 18 cm-es pitéhez: 

A pitetésztához:

200 g zabliszt
1/2 cs. sütőpor
2 ek. kókuszvirágcukor / eritrit
90 g kókuszzsír
2 tojássárgája
2 ek. natúr joghurt
1 csipet só
1 tk. mézeskalács fűszerkeverék
1 citrom reszelt héja

+ 1 tojássárgája a pite lekenéséhez

A töltelékhez: 

400 g érett körte (4-5 darab)
3 ek. kókuszvirágcukor
3 ek. darált dió

Elkészítés:

1. A pitetészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd celofánba csomagolva 30 percre hűtőbe tesszük.
2. Közben a körtéket meghámozzuk, apró darabokra vágjuk. Összeforgatjuk a kókuszcukorral és a darált dióval.
3. A pitetészta 2/3 részét lisztezett felületen kinyújtjuk, majd a piteformába helyezzük. Lehet, hogy elszakad a művelet közben, nem gond, a kezünkkel szépen a formába tudjuk nyomkodni. Nem kell a recepthez külön piteforma, én egy 18 cm-es kerek tortaformában készítettem el, aminek az alját és oldalait sütőpapírral kibéleltem.
4. A tészta maradék 1/3 részét is kinyújtjuk és tetszőleges formákat szúrunk ki belőle.
5. A tölteléket a tésztára kanalazzuk, majd a tetejét kirakjuk a kiszúrt formákkal.
6. A pite tetejét tojássárgájával lekenjük.
7. 180 fokra előmelegített sütőben 45-50 perc alatt megsütjük a süteményt. A formában hagyjuk kihűlni.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.