Duplacsokis édesburgonyás brownie

Te mit csinálsz az esős őszi hétvégéken? Én biztos, hogy sütök. Na jó, bevallom, nem csak az esős őszi hétvégéken, hanem a forró nyári hétköznapokon is.

Ezt a browniet egy beöltözős bulira készítettem, aminek a témája az elvarázsolt erdő volt. Nem állítom, hogy a süteményt is a témához választottam, bár ha nagyon nézem, belelátom a képbe az erdő talajára hullott aranyló őszi avart is. Vagy lehet, hogy túl sok sütit ettem? A lényeg azonban az, hogy senkinek nem árultam el, milyen titkos hozzávalót tettem a tésztába és a krémbe, mert kíváncsi voltam, hogy kitalálják-e. Nagyon kellett segítenem, hogy rájöjjenek, szóval ne féljetek, ha nem ismeritek az édesburgonyát, vagy nem tudjátok süteményben elképzelni, mert iszonyú jó!

A buliba egyébként szolidan csak tavasztündérként mentem, pedig ha tudtam volna, hogy lesz ott őzike, kentaur, manó, hatlábú bogár, kobold, kalóz és pillangó is… na mindegy, majd legközelebb!

Hozzávalók egy 18×28 cm-es tepsihez, 12 szelethez:

A browniehoz: 

1 nagyobb édesburgonya (nálam tisztán 300 g)
3 db tojás
120 g  kókuszvirágcukor /eritrit
1 tk. vaníliakivonat
60 ml kókuszolaj
125 ml natúr joghurt (ha laktózmentesen szeretnénk elkészíteni, akkor a natúr joghurt helyett használhatunk almapürét)
200 g zabliszt
1/2 cs. sütőpor
60 g cukrozatlan kakaópor

A csokikrémhez:

1 nagyobb édesburgonya (nálam tisztán 330 g)
40 g cukrozatlan kakaópor
50 ml kókusztejszín
édesítő (ízlés szerint, nálam stevia)

Elkészítés: 

Brownie:

1. Az édesburgonyákat meghámozzuk, kockákra vágjuk és puhára főzzük. Kihűtjük.
2. Az édesburgonyát botmixerrel vagy aprítógépben pürésítjük. A brownie-hoz kimérünk 300 grammot, a csokikrémhez 330 grammot.
3. A tojásokat a kókuszvirágcukorral és a vanília kivonattal habosra keverjük, majd folyamatos keverés mellett hozzáadjuk az olvasztott kókuszolajat, a natúr joghurtot / almapürét és az édesburgonya pürét is.
4. A zablisztet, a sütőport és a kakaóport összekeverjük és a tésztához adjuk. Egyneműre keverjük.
5. A tepsit kibéleljük sütőpapírral, belesimítjuk a tésztát és 180 fokos sütőben 35 perc alatt megsütjük. Fontos, hogy ne süssük túl a brownie-t, mert akkor kiszárad.
6. A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk kihűlni a süteményt.

Csokikrém:

Az édesburgonyapürét, a kakaóport, az édesítőt és a folyékony kókusztejszínt botmixerrel / aprítógépben egyneműre dolgozzuk. A krémet a kihűlt brownie tetejére kenjük. Apróra vágott dió- és étcsokidarabokkal díszíthetjük a süteményt.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.