A cukkinis paradicsomkrémleves és az almás-narancsos sütőtök krémleves után következzen egy újabb őszre-télre hangoló, kényeztető leves receptje. A leves önmagában is nagyon finom, az igazi csavart viszont szerintem a parmezános, sós granola jelenti. Bármilyen magkeverékkel elkészíthetjük, a legegyszerűbb krémlevest vagy salátát is feldobja, sőt önmagában is remek ropogtatnivaló. Dobjátok fel a hideg, esős októberi estéket egészséges, tápláló vacsorákkal, még több ötlet hamarosan a blogon!
Hozzávalók 4 főre:
A leveshez:
1 nagy zellergumó
1/2 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 ek. étolaj
1 (bio) zöldségleves kocka
só
bors
1 késhegynyi reszelt szerecsendió
A sós, parmezános granolához:
4 ek. nagyszemű zabpehely
4 ek. natúr, vegyes magkeverék (pl. tökmag, napraforgómag, fenyőmag)
olívaolaj
só
3 ek. reszelt parmezán
Elkészítés:
A vöröshagymát apróra vágjuk, a fokhagymát felaprítjuk. A zellert megtisztítjuk és kisebb kockákra vágjuk. Egy nagyobb lábosban felforrósítjuk az olajat, megdinszteljük a hagymát, hozzáadjuk a fokhagymát, majd a zellerkockákat is és néhány percig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk. Felöntjük vízzel, hozzáadjuk a zöldségleveskockát, majd 20 percig főzzük, hogy a zeller teljesen megpuhuljon. Közben megsózzuk és hozzáadjuk a reszelt szerecsendiót.
Ha a zeller puhára főtt, lehúzzuk a tűzhelyről, és botmixerrel pürésítjük. Ha túl sűrűnek találjuk, adhatunk még hozzá forró vizet.
Sós, parmezános granola:
A sütőt előmelegítjük 180 fokra és egy tepsit kibélelünk sütőpapírral. A sütőpapírt olajsprayvel lefújjuk vagy kevés olajjal lekenjük. A hozzávalókat összekeverjük és a tepsire terítjük. 180 fokos sütőben 15 percig sütjük a magkeveréket.
A levest a granolával megszórva tálaljuk.
Un commentaire sur « Zellerkrémleves sós, parmezános granolával »