Ti honnan szereztek inspirációt akár a sütés-főzés, akár az élet más területén? Azt hiszem, hogy ma már nagyon sokan az internetről, közösségi oldalakról nyerik a mindennapokat megszépítő ötleteket, legyen szó akár egy új receptről, akár a legtrendibb hajviseletről. Én is nehezen tudok ellenállni az Instagramról rám zúduló vizuális áradatnak. Bevallom, néha nem könnyű letenni a telefont, lekapcsolni a számítógépet, mikor százával nézegethetem a szebbnél szebb ételfotókat.
De bármennyire is el tudok merülni a digitális képi világban, legalább annyira szeretem a szép, igényes szakácskönyveket, amelyeket újra és újra elővehetek a polcról és átlapozhatok. Legutóbbi szerzeményem Havas Dóra: Álmaim cukrászdája című könyve, amiben nagyon sok elkészítendő, a saját ízlésemre alakítandó receptet találtam. Ennek a tortának az ötlete is ebből a könyvből származik, bár az eredeti receptet jócskán átformáltam. A tésztát mák helyett mogyoróval készítettem, a cukrot egészségesebb alternatívákra cseréltem, eper helyett pedig az évszaknak megfelelően szilvát használtam.
A fűszeres sült szilvát külön ki kell emelnem, szerintem a sütése közben a lakásban terjengő illatok Titeket is meggyőznek majd arról, hogy újra és újra elkészítsétek!
Hozzávalók egy 18 cm-es tortához:
A mogyorótortához:
3 tojás
60 ml étolaj
1 csipet só
1 citrom reszelt héja
90 g darált mogyoró
50 g eritrit / nyírfacukor
A habcsókhoz:
2 tojásfehérje
60 g nyírfacukor
A fűszeres sült szilvához:
500 g szilva
2 ek. kókuszvirágcukor
1 tk. mézeskalács fűszerkeverék
Elkészítés:
Mogyorótorta:
A tojások sárgáját a nyírfacukorral gépi habverővel fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk az olajat, a darált mogyorót és a citrom reszelt héját. Egyneműre keverjük. A tojásfehérjéket közepesen kemény habbá verjük a sóval. A fehérjehab harmadával fellazítjuk a mogyorós tésztát, majd a maradékot is óvatosan hozzáforgatjuk.
Habcsók:
A tojásfehérjéket gépi habverővel kemény habbá verjük kanalanként adagolva hozzá a nyírfacukrot.
Egy 18 cm-es tortaformát sütőpapírral kibélelünk, beleöntjük a mogyorós tésztát, majd a tetejére kanalazzuk a felvert tojásfehérjét és elsimítjuk rajta. 170 fokra előmelegített sütőben 45-50 percig sütjük. Ha a habcsók nagyon barnulni kezdene, sütés közben takarjuk le alufóliával.
Fűszeres, sült szilva:
A szilvákat kimagozzuk és negyedekbe vágjuk. Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk. A szilvákat a kókuszvirágcukorral és a fűszerkeverékkel összekevrjük, majd a tepsire öntjük. 200 fokos sütőben 25 percig sütjük.
A kihűlt tortát a langyos szilvával tálaljuk.