Habcsókos mogyorótorta fűszeres sült szilvával

Ti honnan szereztek inspirációt akár a sütés-főzés, akár az élet más területén? Azt hiszem, hogy ma már nagyon sokan az internetről, közösségi oldalakról nyerik a mindennapokat megszépítő ötleteket, legyen szó akár egy új receptről, akár a legtrendibb hajviseletről. Én is nehezen tudok ellenállni az Instagramról rám zúduló vizuális áradatnak. Bevallom, néha nem könnyű letenni a telefont, lekapcsolni a számítógépet, mikor százával nézegethetem a szebbnél szebb ételfotókat.
De bármennyire is el tudok merülni a digitális képi világban, legalább annyira szeretem a szép, igényes szakácskönyveket, amelyeket újra és újra elővehetek a polcról és átlapozhatok. Legutóbbi szerzeményem Havas Dóra: Álmaim cukrászdája című könyve, amiben nagyon sok elkészítendő, a saját ízlésemre alakítandó receptet találtam. Ennek a tortának az ötlete is ebből a könyvből származik, bár az eredeti receptet jócskán átformáltam. A tésztát mák helyett mogyoróval készítettem, a cukrot egészségesebb alternatívákra cseréltem, eper helyett pedig az évszaknak megfelelően szilvát használtam.
A fűszeres sült szilvát külön ki kell emelnem, szerintem a sütése közben a lakásban terjengő illatok Titeket is meggyőznek majd arról, hogy újra és újra elkészítsétek!

Hozzávalók egy 18 cm-es tortához:

A mogyorótortához: 
3 tojás
60 ml étolaj
1 csipet só
1 citrom reszelt héja
90 g darált mogyoró
50 g eritrit / nyírfacukor

A habcsókhoz: 
2 tojásfehérje
60 g nyírfacukor

A fűszeres sült szilvához:
500 g szilva
2 ek. kókuszvirágcukor
1 tk. mézeskalács fűszerkeverék

FotoJet (22)

Elkészítés: 

Mogyorótorta:

A tojások sárgáját a nyírfacukorral gépi habverővel fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk az olajat, a darált mogyorót és a citrom reszelt héját. Egyneműre keverjük. A tojásfehérjéket közepesen kemény habbá verjük a sóval. A fehérjehab harmadával fellazítjuk a mogyorós tésztát, majd a maradékot is óvatosan hozzáforgatjuk.

Habcsók:

A tojásfehérjéket gépi habverővel kemény habbá verjük kanalanként adagolva hozzá a nyírfacukrot.

Egy 18 cm-es tortaformát sütőpapírral kibélelünk, beleöntjük a mogyorós tésztát, majd a tetejére kanalazzuk a felvert tojásfehérjét és elsimítjuk rajta. 170 fokra előmelegített sütőben 45-50 percig sütjük. Ha a habcsók nagyon barnulni kezdene, sütés közben takarjuk le alufóliával.

Fűszeres, sült szilva:

A szilvákat kimagozzuk és negyedekbe vágjuk. Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk. A szilvákat a kókuszvirágcukorral és a fűszerkeverékkel összekevrjük, majd a tepsire öntjük. 200 fokos sütőben 25 percig sütjük.

A kihűlt tortát a langyos szilvával tálaljuk.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.