Sós muffin édesburgonyával

Ti mit szoktatok csinálni a megmaradt étellel? Sajnos sokaktól hallom, hogy kidobják az élelmiszereket, mert bevásárlásnál elszámították magukat, megromlott a hűtőszekrényben, vagy egyszerűen elfelejtődött. Biztos Ti is hallottatok róla, hogy a fejlett világban milyen hatalmas méreteket öltött az élelmiszerpazarlás, amelyhez a fogyasztók mellett a termelők és a forgalmazók is nagy mértékben hozzájárulnak.
Tegyünk a saját konyhánkban egy kis lépést a pazarlás megállítása felé! Én szinte soha nem dobok ki ennivalót, az alábbiakban megosztok Veletek néhány ötletet, hogy nektek se kelljen!

1. Minden a bevásárlással kezdődik: tervezzük meg előre a heti menüt és írjunk bevásárlólistát! A boltban igyekezzünk nem elcsábulni a tömött polcok előtt :)!
2. A megmaradt főtt ételt dobozoljuk be és vigyük magunkkal másnap ebédre vagy fogyasszuk el másnap vacsorára!
3. Néhány naponta tekintsük át a hűtőszekrény tartalmát! Ha a lejárati dátumhoz közeledő élelmiszert találunk, tervezzük meg, hogy mit készíthetünk belőle a következő napokban!
4. Legyünk kreatívak! Maradék rizsből, húsból, krumplipüréből, tojássárgájából, -fehérjéből nagyon sok mindent készíthetünk, ráadásul még a saját dolgunkat is megkönnyítjük, hiszen a már kész alapanyagokból sokkal hamarabb varázsolhatunk ebédet, vacsorát az asztalra!
5. Főtt rizsből készülhet sós rizsfelfújt, rizssaláta, sült rizstallér. A maradék krumplipürét újjáéleszthetjük krumplis pogácsa, krumplis lepény, krokett vagy sós muffin formájában. Sült/főtt hússal gazdagíthatjuk szendvicseinket, salátáinkat, készíthetünk belőle sütőben sült egytálételt. A tojássárgákat pite- és linzertésztához, sütemények lekenéséhez használhatjuk, de akár le is fagyaszthatjuk, ugyanúgy, ahogy a maradék tojásfehérjét is, amiből habcsókot, kókuszcsókot készíthetünk, vagy dúsíthatjuk vele tojásrántottánkat. A megbarnult banán legjobb felhasználási módja a banánkenyér vagy például a blogon található csokis-banános keksz.
6. Ha a fenti lépéseket már rutinként sikerült beépíteni a mindennapjainkba és úgy gondoljuk, már tényleg nem termelünk felesleges konyhai szemetet, még mindig van egy lépéssel tovább.  A zöldségeknek, gyümölcsöknek nagyon sok olyan része van, amelyről azt hisszük, hogy kidobásra ítélt, pedig valójában hasznosítható lenne. Ilyen például a gyökérzöldségek, a burgonya héja, a póréhagyma szára, amelyekből alapos tisztítást követően chipset süthetünk.

A következő recept maradék édesburgonya püré felhasználásához született.

H nektek is van hasonló maradékmentő receptetek, kérlek osszátok meg velem kommentben!

Hozzávalók kb. 15 db muffinhoz:

350 g édesburgonya püré (főtt édesburgonya kevés főzővízzel krémesre turmixolva)
2 tojás
3 ek. olaj
4 ek. (mandula)tej
150 g (csicseriborsó)liszt
50 g zabpehely
1/2 cs. sütőpor
1 tk. só

Elkészítés:

Az édesburgonyapüréhez gépi habverővel hozzákeverjük a tojásokat, az olajat és a mandulatejet. A száraz hozzávalókat egy külön tálban összekeverjük és folyamatos keverés mellett az édesburgonyás masszához adagoljuk. A muffintepsi mélyedéseibe papírkapszlikat helyezünk és 3/4-ig töltjük őket a tésztával. 180 fokos sütőben 25 perc alatt megsütjük a muffinokat.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.