Kolbászos-póréhagymás pite

Nem állítom, hogy egy átlagos hétköznap este nekiállnék elkészíteni ezt a pitét, mert bár nem bonyolult, mégis több lépésből áll és kissé időigényes az elkészítése. Néha azonban egy finom vacsoráért megéri kivételt tenni és munka után még ténykedni egy kicsit a konyhában.
Ez a teljesen házi készítésű pite biztosan lekörözi bolti társait. Emlékszem, mikor Franciaországba érkeztem, meglepődve tapasztaltam és nem is igazán értettem, hogy itt van egy olyan áruházlánc, amely csak fagyasztott élelmiszereket, félkész és kész ételeket árul. Szóval ne higgyétek azt, hogy a gasztronómia fellegvárában mindenki csak a Michelin csillagos éttermeket látogatja… A két véglet közötti arany középutat pedig szerintem keressük a saját konyhánkban :).

Hozzávalók egy 26 cm-es piteformához: 

A tésztához:

200 g teljes kiőrlésű búzaliszt
90 g kókuszolaj (folyékony állapotban)
50 ml hideg víz
1 tk. só

A töltelékhez:

3 szál póréhagyma
100 g kolbász
50 g reszelt sajt
3 tojás
250 g natúr joghurt

bors
szerecsendió
étolaj


Elkészítés: 

Tészta: 

A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összedolgozzuk. Golyót formázunk belőle, majd celofánba csomagolva 10 percre hűtőszekrénybe tesszük.
10 perc elteltével a tésztát lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk. A kinyújtott tésztát a pitetálba helyezzük, alufóliát terítünk rá és nehezékként beborítjuk babbal/rizzsel vagy kifejezetten erre a célra szolgáló sütőgolyócskákkal. 180 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütjük, majd a nehezéket és az alufóliát eltávolítjuk és még 10 percig sütjük.

Töltelék:

A póréhagymát és a kolbászt felkarikázzuk. Egy serpenyőben kevés olajat hevítünk és pár perc alatt megfonnyasztjuk rajta a póréhagymát. A hagymát kiszedjük a serpenyőből, félretesszük és a kolbászt is megpirítjuk a serpenyőben.
A tojásokat a natúr joghurttal, sóval, borssal, szerecsendióval egyneműre keverjük egy kézi habverő segítségével.
A póréhagymát és a kolbászokat elrendezzük a pitetésztán, majd ráöntjük a joghurtos keveréket úgy, hogy mindenhova jusson belőle. Reszelt sajttal megszórjuk.
180 fokos sütőben 30 perc alatt készre sütjük a pitét.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.