Ázsiai kókusztejes spagetti

Ezt a receptet még évekkel ezelőtt találtam itt és azóta már nagyon sokszor elkészítettem, aztán az utóbbi időben kissé feledésbe merült. Múlt hétvégén viszont ismét eszembe jutott és emlékezetből, saját ízlésünkre formálva újra elkészítettem ezt a pikáns, ázsiai tésztát. Különlegességét a spagetti főzési módja jelenti, ugyanis kókusztejjel elkevert vízben főzzük készre a tésztát, ezzel egyben a szószt is megkapjuk. Korábban próbáltam már kacsamellel és apró rákokkal is, mindegyikkel nagyon finom.

Hozzávalók 4 főre:

400 g (teljes kiőrlésű) spagetti
400 g csirkemell
300 ml sűrű kókusztej
1 cukkini
1 sárgarépa
1/2 piros, sárga és zöld kaliforniai paprika
1 lilahagyma
1 nagy gerezd fokhagyma
2 cm friss gyömbér
2 szál újhagyma
75 g pirított, sózott kesudió
30 g szezámmag
2-3 ek. szójaszósz
só, bors, chili ízlés szerint
étolaj

Elkészítés: 

1. A csirkemellet kisebb kockákra vágjuk. Sózzuk, borsozzuk.
2. A cukkinit  és a kaliforniai paprikát vékonyan felcsíkozzuk, a lila hagymát közepesen vastag szeletekre vágjuk. A sárgarépából zöldséghámozóval vékony csíkokat “vágunk”.
3. Az újhagymát felkarikázzuk, a gyömbért meghámozzuk és lereszeljük, a fokhagymát meghámozzuk és apróra vágjuk.
4. Egy lábosban vizet forralunk a tésztafőzéshez. Ezúttal nem kell nagyon sok vizet használnunk, mert a cél az, hogy a végén ne kelljen a tésztáról a főzővizet leönteni, hanem szinte az összeset magába szívja. Én kb. 2 liter vizet használtam és ehhez adtam hozzá a 300 ml kókusztejet. A víz és kókusztej keverékében készre főzzük a spagettit.
5. Egy wokban olajat forrósítunk és megpirítjuk a fokhagymát és a gyömbért, majd hozzáadjuk a csirkemellet. A csirkemellet fehéredésig sütjük majd hozzáadunk 1 ek. szójaszószt és még néhány percig pirítjuk. A fokhagymás-gyömbéres csirkét egy tányérra szedjük és félretesszük.
6. Kevés olajat öntünk a wokba és méhány perc alatt megpirítjuk a cukkinit a paprikával, majd hozzáadjuk a lilahagymát, 1 percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a félretett csirkemellet. Összeforgatjuk, majd jöhet a sárgarépa és 1 ek. szójaszósz. További 1 percig pirítjuk, közben sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk a chilit. Elzárjuk a tűzhelyet és a raguhoz forgatjuk a kesudiót, a szezámmagot és az újhagymát.
7. A zöldséges csirkemellet a kókusztejes spagettivel tálaljuk.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.