Mediterrán tepsis csirke fokhagymás spagettivel

Múltkor meséltem arról a kis párizsi piacról, amit nemrég fedeztem fel és ahol barátságos árusoktól vásárolhatunk gyönyörű, friss zöldségeket és gyümölcsöket párizsi viszonylatban hihetetlenül kedvező áron. Komolyan mondom, először nem is akartam elhinni, hogy 1,5 kg koktélparadicsom 3 Euróba kerül és mellé fél kilót még ajándékba kapok. Gyanakodva majdnem rákérdeztem az árusnál, hogy biztos jól látom-e az árakat és ha igen, akkor miért ennyire olcsó, de aztán úgy döntöttem, inkább csendben maradok. Egész úton hazafelé azon gondolkodtam, vajon hogy lehet ennyivel olcsóbb ez a piaci paradicsom, aminek a dobozán még a termelő neve és fényképe is rajt van, mint az, amit általában a szomszédos boltban szoktam venni. A megoldásra egyelőre nem jöttem rá, de az biztos, hogy erre a piacra még vissza fogok térni és nem csak paradicsomért.

És hogy egy kétfős háztartásban hogy lehet néhány napon belül eltüntetni 2 kiló paradicsomot? Ehhez a recepthez például egy nagy adagot felhasználhatunk, a többihez pedig vegyünk jó sok mozzarellát!


Hozzávalók: 

A mediterrán tepsis csirkéhez: 

500 g csirkecomb
500 g csirkemellfilé
500 g koktélparadicsom
200 g mozzarella
30 g reszelt parmezán
friss bazsalikomlevelek
só, bors, oregánó
olívaolaj

A fokhagymás spagettihez: 

500 g (teljes kiőrlésű) spagetti
1 nagy gerezd fokhagyma
50 g vaj
30 g reszelt parmezán
2 szál újhagyma
só, bors

Elkészítés:

Mediterrán tepsis csirke:

Egy jénai vagy kerámia tálat kevés olívaolajjal kikenünk. A csirkecombokat és a vastagabb csíkokra vágott csirkemellet sózzuk, borsozzuk és megszórjuk oregánóval. A húst és a paradicsomokat elrendezzük a tálban, a tetejére néhány bazsalikomlevelet helyezünk. Alufóliával lefedjük a tálat és 210 fokra előmelegített sütőben 50 percig sütjük.
Az 50 perc elteltével levesszük a tálról az alufóliát, megszórjuk a reszelt parmezánsajttal és kirakjuk a szeletekre vágott mozzarellával, majd visszatesszük a sütőbe 15 percre.

Fokhagymás spagetti: 

A spagettit al dente-re főzzük.
Egy nagy wokban vagy mélyebb serpenyőben megolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, majd 1-2 perc múlva a felaprított újhagymát is.
1 percig pirítjuk az újhagymát, majd a serpenyőbe öntjük a spagettit, sózzuk, borsozzuk és jól átforgatjuk, hogy mindenhová kerüljön a hagymából.
Végül megszórjuk reszelt parmezánnal és azzal is összeforgatjuk.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.