Zelleres lasagne

Van olyan, aki nem szereti az olasz konyhát? Én még ilyen emberről nem hallottam, ami nem is csoda, hiszen ki tudna ellenállni az isteni tésztáknak, pizzáknak, tengeri herkentyűknek meg persze az igazi olasz fagyinak és tiramisunak? Én biztos, hogy nem, ezért eddig minden olaszországi utazásunk nagyrészt az ételek körül forgott. Ilyenkor meg sem próbálom visszafogni magam, úgyis tudom, hogy erőfeszítéseim az első gelateriánál meghiúsulnának.
De nem csak turistaként, hanem a saját konyhámban elkészítve is imádom az olasz fogásokat, ezért nálunk vasárnapi kényeztetésként a húsleveles-rántott hús kombináció helyett gyakran készül valamilyen tésztaféle. A hagyományos verzió mellett néha “reform” verziókat is kipróbálok mint például ez a zelleres lasagne, aminek az ötletét az Instagramon találtam. A tésztalapokat zellerszeletekkel helyettesítjük, de ne aggódjatok, ez csak az étel kalóritartalmát csökkenti, az élvezeti értékét egyáltalán nem! Próbáljátok ki Ti is!

Hozzávalók:

A zelleres réteghez: 

1 zellergumó
olívaolaj
só, bors

A húsos raguhoz: 

500 g darált hús
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
100 g füstölt szalonna
1 nagy sárgarépa
100 g zeller
1 doboz hámozott paradicsom
400 ml sűrített paradicsom
só, bors, oregánó, bazsalikom
étolaj

A besamelhez: 

50 g vaj
60 g teljes kiőrlésű liszt
500-600 ml tej (vagy növényi tej)

Az összeállításhoz: 

250 g mozzarella sajt
100 g reszelt sajt (Edami, Gouda, Trapista)

Elkészítés:

Zelleres rész: 

A zellergumót meghámozzuk és vékony szeletekre vágjuk. Egy kb. 100 grammos darabot félreteszünk a raguhoz, ezt nem kell felszeletelni. Sütőpapírral bélelt, olajjal vékonyan kikent tepsibe fektetjük a zellerszeleteket, sózzuk-borsozzuk, majd 200 fokos sütőben 15 percig sütjük őket.

Húsos ragu: 

A vöröshagymát megpucoljuk és apró kockákra vágjuk. A fokhagymát megpucoljuk és felaprítjuk. A sárgarépát megpucoljuk és a zellerrel együtt lereszeljük. A szalonnát apróra vágjuk.
Egy nagyobb serpenyőben olajat hevítünk, rádobjuk a vöröshagymát és néhány perc alatt megdinszteljük. Hozzáadjuk a fokhagymát és a szalonnát is, majd 2-3 percig tovább pirítjuk. Sózzuk-borsozzuk. Hozzáadjuk a darált húst, megsózzuk, majd fehéredésig pirítjuk. Hozzáadjuk a reszelt zellert és sárgarépát és lefedve további 5 percig főzzük.
A ragut ízesítjük oregánóval, szárított bazsalikommal és borssal, majd hozzáadjuk a sűrített paradicsomot és a hámozott paradicsomot is. Lefedve még 5 percig főzzük a ragut.

A besamelhez: 

Egy serpenyőben megolvasztjuk a vajat, majd hozzáadjuk a lisztet és elkeverjük. Először csomós állaga lesz, de ez nem baj. Fokozatosan, folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a tejet és simára keverjük. Ezt a legegyszerűbben egy kézi habverővel tehetjük meg. Közben fűszerezzük a besamelt sóval, kevés borssal és szerecsendióval.

Az összeállítás:

Egy jénai tál aljára néhány evőkanál besamelszószt kenünk, majd ráhelyezünk egy réteg zellert. Erre jön egy réteg besamel, egy réteg húsos ragu, majd néhány szelet mozzarella. Ismét egy réteg zeller, egy réteg besamel, húsos ragu majd mozzarella. Ezt befedjük az utolsó réteg zellerrel, majd a maradék besamelt és a húsos ragut összekeverjük, és úgy öntjük rá az egésznek a tetejére. Végül a maradék mozzarellával és a reszelt sajttal befedjük.
200 fokos sütőben 40 perc alatt megsütjük a lasagnét.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.