Ez volt az egyik első recept, amit a megismerkedésünk után elkészítettem a férjemnek. Mit ne mondjak, nagyobb sikere volt, mint annak a sötétbarnára sült krumplinak, amivel egy perui specialitás köreteként ő lepett meg az első közös hétvégénken és amiről váltig állította, hogy annak bizony ilyennek kell lennie. Egyébként jól főz, különösen perui ételeket, habár mostanában nem sok teret hagyok neki a konyhában. Viszont hamarosan a kedvenc perui előételem receptjét is megosztom Veletek a blogon.
Aki kitalálja, hogy melyik, a blogon szereplő étel egy részének újrahasznosításával készítettem el ezt a töltött padlizsánt, annak ajándékot küldök! Ez nem vicc és még segítek is: nem, nem a Raffaello golyó a helyes megoldás :).
Hozzávalók 2 főre:
2 padlizsán
1/2 bögre bulgur / kuszkusz
300 g darált hús
1 kis fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
60 g füstölt szalonna
1 sárgarépa
60 g zeller
1 doboz hámozott paradicsom
200 ml sűrített paradicsom
só, bors, fahéj
étolaj
kevés reszelt sajt és natúr joghurt (opcionális)
Elkészítés:
A padlizsánokat hosszában kettévágjuk, majd egy sütőpapírral bélelt és vékonyan kiolajozott tepsire fektetjük a vágott felükkel lefelé.
200 fokos sütőben 25 perc alatt teljesen puhára sütjük a padlizsánokat.
A bulgurt / kuszkuszt a csomagoláson található utasítás szerint megfőzzük.
A vöröshagymát megpucoljuk és apró kockákra vágjuk. A fokhagymát megpucoljuk és felaprítjuk. A sárgarépát megpucoljuk és a zellerrel együtt lereszeljük. A szalonnát apróra vágjuk.
Egy nagyobb serpenyőben olajat hevítünk, rádobjuk a vöröshagymát és néhány perc alatt megdinszteljük. Hozzáadjuk a fokhagymát és a szalonnát is, majd 2-3 percig tovább pirítjuk. Sózzuk-borsozzuk. Hozzáadjuk a darált húst, megsózzuk, majd fehéredésig pirítjuk. Hozzáadjuk a reszelt zellert és sárgarépát és lefedve további 5 percig főzzük.
A ragut ízesítjük fahéjjal és kevés borssal, majd hozzáadjuk a sűrített paradicsomot és a hámozott paradicsomot is. Lefedve még 5 percig főzzük a ragut.
Összeállítás:
A padlizsánok belsejét csónakszerűen kivájjuk, a kivájt részt apróra vágjuk, megsózzuk és a húsos raguhoz keverjük. A főtt kuszkuszt/bulgurt is a raguhoz keverjük. A ragut elosztjuk a padlizsánokban.
200 fokos sütőben 25 perc alatt megsütjük a töltött padlizsánokat. Ha szeretnénk, megkenhetjük a tetejüket kevés natúr joghurttal és megszórhatjuk sajttal. Ekkor még 5 percre toljuk vissza őket a sütőbe.