Reform fonott kalács

Biztos Nektek is vannak olyan ismerőseitek, akik ódzkodnak az egészséges, reform, netán “mentes” ételektől és receptektől, mert meg vannak győződve arról, hogy azok csakis íztelenek, fűrészpor állagúak, egyszóval élvezhetetlenek lehetnek. Ha próbáltátok már a receptjeimet, akkor tudjátok, hogy ez nem így van, mégis nehéz az első lépés megtétele. Pedig néha egy kis lépés is elég ahhoz, hogy megkönnyítsük az egészségtudatos táplálkozásra való áttérést. Nem állítom, hogy mindenki azonnal söpörje ki a konyhaszekrényből a cukrot, ezentúl rá se nézzen a finomlisztre és tankoljon fel kókuszzsírral meg mandulatejjel, de kis változtatásokat igenis tehetünk az egészségesebb táplálkozás irányába. Ha egy hagyományos receptben a hozzávalók egy részét reform alternatívára cseréljük, máris sokat tettünk azért, hogy valami mást, valami újat próbáljunk ki.
Ebben a receptben csak a finomliszt egy része helyett használtam teljes kiőrlésűt, de legközelebb egy lépéssel tovább megyek és a tejet növényi tejre, a vajat kókuszzsírra cserélem. Vegyétek elő Ti is a jól bevált receptjeiteket és nézzetek rájuk új szemmel!

Hozzávalók: 

A kovászhoz: 

1 dl langyos tej
1 ek. cukor
1 ek. finomliszt
1 tasak instant élesztő

A tésztához: 

200 g finomliszt
300 g teljes kiőrlésű liszt
75 g cukor
75 g olvasztott vaj
1 kk. só
1 szobahőmérsékletű tojás
200 ml langyos tej

A lekenéshez: 

40 g olvasztott vaj
1 tojássárgája

FotoJet (47)

Elkészítés:

1. A kovászhoz a langyos tejben elkeverjük a cukrot, a lisztet és az instant élesztőt, majd meleg helyen, konyharuhával lefedve 10 percig pihentetjük.
2. Eközben egy nagyobb tálba kimérjük a liszteket, hozzáadjuk a cukrot, a vajat, a tojást és a sót, majd lazán elkezdjük összedolgozni. Hozzáadjuk a kovászt és a langyos tejet is és lágy tésztát dagasztunk belőle. Ha a dagasztáshoz konyhai robotgépet használunk, akkor mindig alacsony fokozatra állítsuk.
3. Az összeállt tésztát konyharuhával letakarjuk és meleg helyen 30-40 percig kelesztjük.
4. A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, kissé átgyúrjuk és 3 egyenlő részre osztjuk.
5. Mindhárom részt kinyújtjuk téglalap alakúra, megkenjük őket olvasztott vajjal és feltekerjük. Így 3 rudat kapunk.
6. A 3 rudat összefonjuk, a kalácsot kenyérformába helyezzük és konyharuhával letakarva meleg helyen további 20 percig kelesztjük.
7. A megkelt kalácsot kevés vízzel elkevert tojássárgájával megkenjük, hideg sütőbe tesszük, majd bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra és 35 perc alatt megsütjük.
8. A kalácsot a kenyérformában hagyjuk langyosra hűlni.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.