Kókuszos málnás desszert

Ti is szoktatok felgyorsított sütős-főzős videókat nézni? Én függő vagyok, bár próbálok róluk leszokni, mert őszintén szólva nagyon becsapósak tudnak lenni ezek a néhány másodpercbe sűrített felvételek. Hipp-hopp és már meg is kel a tészta, tökéletesre sül a hús és roppanósra szilárdul a csokiburok… Azért valljuk be, a valóságban néha egészen máshogy alakulnak a dolgok. Eddig az összes ilyen videós recept, amit kipróbáltam, majdnem idegösszeomlást okozott nálam, pont emiatt. Nem titok, hogy a képen látható csokifélgömbök sem egy néhány perces művelet eredményei, ezt nem elrettentésként írom, de jobb a realizmus. Cserébe a desszert többi része rendkívül egyszerűen kivitelezhető, mert azokat én találtam ki! Erős idegzetűek csokigömbbel, a többiek anélkül, egy ráérős hétvégén készítsétek el Ti is!

Hozzávalók 6 desszerthez:  

A félgömbökhöz:
200 g fehércsokoládé
1 ek. olaj

A piskótához: itt található recept alapján:
2 tojás
60 g kókuszreszelék
1/2 citrom reszelt héja
35 g eritrit
1 ek. víz

A kókuszkrémhez:
250 ml kókusztejszín
1 kk. rumaroma
ízlés szerint édesítő (nálam stevia)

A málnazseléhez:
100 g málna (fagyasztott is lehet)
1 ek. frissen facsart citromlé
ízlés szerint édesítő (nálam stevia)
1 ek. chiamag

Elkészítés:

Félgömbök:

A fehércsokoládét vízgőz felett megolvasztjuk, a végén hozzákeverjük az olajat is. Egy félgömb alakú szilikonos forma mélyedéseibe merjük a csokoládét, majd a formát lefordítjuk, hogy a felesleg kifolyhasson belőle. A formát hűtúszekrénybe helyezzük. Mikor a csokoládé megszilárdult, még egyszer megismételjük a folyamatot. Felhasználásig hűtőben tartjuk a formát.

Piskóta:

A kókuszreszeléket aprítógépben finomra őröljük. A tojások fehérjét és sárgáját ketté választjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. Majd külön tálban habverővel fehéredésig verjük a tojássárgákat az eritrittel és a reszelt citromhéjjal. Folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a vizet és kókuszreszeléket is. Majd három részletben óvatosan a masszába forgatjuk a felvert tojásfehérjét. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk a tésztát és 180 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük. A sütőből kivéve rácson hagyjuk kihűlni.

Kókuszkrém: 

A kókusztejszínt robotgéppel kemény habbá verjük, közben hozzáadjuk az édesítőt és a rumaromát.

Málnazselé:

Az összes hozzávalót leturmixoljuk, majd 15-20 percet űllni hagyjuk, hogy a chia magok megduzzadhassanak.

Összeállítás:

A fehércsokoládé félgömböket óvatosan eltávolítjuk a formából.
A piskótából a félgömbök átmérőjével megegyező nagyságú köröket szaggatunk ki.
A félgömböket félig megtöltjük kókuszkrémmel, majd egy 1-1 kanál málnazselé és még egy kevés kókuszkrém következik. Végül befedjük őket a piskótakörökkel.
Tálalásig hűtőben tároljuk a desszertet. 1-1 szám málnával díszíthetjük a félköröket.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.