Gesztenyekrémes csokoládérolád

Ennek a receptnek a lényege, hogy a gesztenyekrémet nem bolti gesztenyemasszából készítjük, hanem igazi gesztenyéből, főzéssel és hámozással együtt, így biztosak lehetünk benne, hogy mi került a gesztenyekrémünkbe. Nem állítom, hogy sétagalopp meghámozni közel 1 kg gesztenyét, sőt, igencsak kínszenvedés, de a végeredményért megéri. Időhiányban szenvedőknek is van tippem, ma már sok helyen lehet kapni natúr, hámozott gesztenyét, ha ilyet vásárolunk, akkor a recept felét át is ugorhatjuk.

Most, hogy írom ezt a receptet, több blogon is utánaolvastam a házi gesztenyepüré készítés folyamatának és olyan ötleteket találtam, hogy úgy gondolom, ezeket jobb lett volna a sütemény elkészítése előtt elolvasnom. Na de sebaj, legközelebb kipróbálom az elősütés és tejben főzés módszerét is, amelyekről például Mautner Zsófinál is olvashatunk. Az én receptem különlegessége viszont, hogy kókusztejszínnel és cukor nélkül készül, a piskóta pedig lisztmentes, így szinte büntetlenül élvezhetjük ezt az isteni desszertet.

Hozzávalók: 

A kakaós piskótatekercshez: 

6 tojás
120 g kókuszvirágcukor / nyírfacukor
40 g cukrozatlan kakaópor
1 tk. sütőpor
+ kakaópor a szóráshoz

A gesztenyekrémhez: 

400 g főtt, hámozott gesztenye (1 kg gesztenyéből kb. 1/2 kg hámozott gesztenye lesz)
500 ml kókusztejszín
stevia / édesítő ízlés szerint
1-2 tk. rumaroma (ízlés szerint)

FotoJet (72)Elkészítés:

Kakaós piskótatekercs:

A tojások fehérjét és sárgáját kettéválasztjuk. A fehérjét 60 g kókusz-/nyírfacukorral kemény habbá verjük. A tojások sárgáját a cukor másik felével fehéredésig verjük, majd hozzászitáljuk a sütőpapírral elkevert kakaóport. A tojásfehérjehab 1/3 részével fellazítjuk a kakaós keveréket, majd óvatosan beleforgatjuk a maradék 2/3 részt is. A tésztát egy sütpőpapírral bélelt gáztepsire simítjuk és 190 fokon 17 perc alatt megsütjük. Miközben sül a tészta, a konyhapultra leterítünk egy sütőpapírt és kakaóport szitálunk rá. A sütőből kivéve a tésztát erre a kakaóporral beszórt sütőpapírra borítjuk. Még melegen lehúzzuk róla a sütőpapírt és az alsó sütőpapír segítségével feltekerjük. Így hagyjuk kihűlni.

Gesztenyekrém:

A gesztenyéket kb. 25-30 perc alatt megfőzzük. Még melegen meghámozzuk őket, majd aprítógépben felaprítjuk. Az aprítógép táljába öntjük a kókusztejszínt, hozzáadjuk az édesítőt és a rumaromát, majd egyneműre turmixoljuk. Ezután kézi habverővel tovább habosíthatjuk a krémet, de ez el is hagyható.

Összeállítás:

A piskótatekercset kitekerjük, megkenjük a gesztenyekrémmel, majd feltekerjük. Celofánba csomagoljuk és legalább egy órára hűtőszekrénybe tesszük. Tálalás előtt cukrozatlan kakaóporral szórjuk meg.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.