Póréhagymás téli zöldségkrémleves

Már rég volt levesrecept a blogon, pedig egyre hidegebbek és hosszabbak az esték, így hazaérve jól esik egy tartalmas meleg leves vacsorára. Azért is szeretem nagyon az ilyen sűrű krémleveseket, mert másnap akár ebédre is magammal vihetem a munkahelyemre, egy kis reszelt sajttal és füstölt szalonnakockával feldobva biztos nem éhezek meg estig. Habár a munkahelyi konyhában szalonnát pirítani a kollégák elleni merényletnek számít, évi 1-2 alkalom simán felvállalom. Vagy inkább szórjak rá tökmagot?

Hozzávalók 4 adaghoz: 

500 g burgonya
2 nagy sárgarépa
3 szál póréhagyma
1 gerezd fokhagyma
1 bio zöldségleves kocka (opcionális)
só, bors
napraforgó olaj
füstölt szalonna, pirított kenyérkockák, magok (a tálaláshoz, opcionális)

FotoJet (3)

Elkészítés:

A burgonyát és a sárgarépát meghámozzuk. A burgonyát felkockázzuk, a sárgarépát és a póréhagymát felkarikázzuk, a fokhagymát felaprítjuk. Egy leveses fazékban kevés olajon pár perc alatt megfonnyasztjuk a póréhagymát, majd hozzáadjuk a krumplit és a sárgarépát is, sózzuk, borsozzuk és 1-2 percig pároljuk. Ezután felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje a zöldségeket. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a zöldségleves kockát és 25 perc alatt készre főzzük. Ha a zöldségek megfőttek, botmixerrel leturmixoljuk a levest. Pirított füstölt szalonnakockákkal, pirított kenyérkockákkal és magokkal tálalhatjuk.

 

One thought on “Póréhagymás téli zöldségkrémleves

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.