Causa limeña de atún – perui előétel

Nem tudom, hallottátok-e a nagy hírt? Peru 36 év után ismét kvalifikálta magát a jövő évi foci világbajnokságra, ezzel egy egész ország álmát váltva valóra. A mindent eldöntő, Új-Zéland elleni győzelem megünneplésére készült ez a perui zászló színeivel díszített hideg előétel, amely az egyik legismertebb és legkedveltebb kezdő fogás Peru óceánparti vidékein. Tonhalas mellett csirkés változata is létezik, de én a tonhalasat ízletesebbnek találom. Szerintem a perui sárgapaprika szósz nélkül is érdemes egy próbát tenni vele, igazán frissítő, pikáns étel, egy kis odafigyeléssel pedig akár még ünnepi külsőt is kölcsönözhetünk neki.

Peru és a foci kapcsolatáról még csak annyit, hogy a sorsdöntő meccs napján az összes  valamire való perui a nemzeti mezt viselte a munkahelyén, Limában szeizmográffal mérhető volt a győzelem ereje, a rákövetkező napot pedig az elnök munkaszüneti nappá nyilvánította. Ezek után gondolom már senki nem kételkedik abban, hogy a jövő évi nyaralásunkat Oroszországba tervezzük…

Hozzávalók: 

A burgonyás réteghez: 
500 g burgonya
1/2 ek. napraforgóolaj
40 ml limelé
3 ek. ají amarillo (perui sárgapaprika szósz)

A tonhalas réteghez:
1 nagy tonhalkonzerv
1/2 lilahagyma
1 lime leve
2,5 ek. majonéz
só, bors

Továbbá:
1 avokádó
1 főtt tojás
1/2 kaliforniai paprika
2 ek. majonéz

Elkészítés:

Burgonyás réteg:

A krumplikat héjastól megfőzzük, majd még melegen meghámozzuk és krumplinyomón áttörjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és egynemű masszává dolgozzuk. Tálalásig hűtőszekrénybe tesszük.

Tonhalas réteg:

A lilahagymát apróra vágjuk, hozzáadjuk a tonhalat és villával összedolgozzuk, majd hozzákeverjük a majonézt, a limelevet és sózzuk-borsozzuk. Tálalásig hűtőszekrénybe tesszük.

Összeállítás:

Az avokádó héját eltávolítjuk, húsát vékony szeletekre vágjuk. A főtt tojást és a kaliforniai paprikát apró kockákra vágjuk.
Egy ételgyűrű aljára vékony réteg burgonyát teszünk, erre egy tonhalréteg kerül, majd még egy burgonyaréteg. A burgonyán elhelyezünk 1 réteg avokádót majd befedjük még egy vékony réteg burgonyával. A felkockázott tojással és kaliforniai paprikával díszítjük.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.