Reform hortobágyi húsos palacsinta

Az esküvőnkön hortobágyi húsos palacsinta volt az előétel, amit a perui vendégek kreatívan “magyar paprikás burritónak” neveztek el. Egyébként nagyon ízlett nekik, ahogy az újházi tyúkhúsleves, a töltött káposzta és a rétesek is.
Ha már a peruiaknak a mexikói konyhát juttatta eszébe a hortobágyi palacsinta, gondoltam, elkészítem a mexikói barátnőmnek is. Habár őt nem a hazai ízekre emlékeztette a magyar specialitás, nagyon ízlett neki és dicsérte a magyar pirospaprikát. Az én receptem azért reform, mert sima tejszín vagy tejföl helyett zabtejszínnel készült, a palacsintát pedig hajdinalisztből sütöttem.

Jó burritózást kívánok!

Hozzávalók 4-5 főre:

600 g csirkecomb
1 csirkemellfilé
2 fej vöröshagyma
1 nagy gerezd fokhagyma
1 paradicsom
200 ml zabtejszín / natúr joghurt
1 púpozott ek. kukorica- vagy burgonyakeményítő
só, bors, őrölt kömény
pirospaprika
napraforgó olaj

+ 10 darab palacsinta

FotoJet (75)

Elkészítés:

A vöröshagymát felaprítjuk. A csirkecombokat és a csirkemellet besózzuk. A csirkemellet nagyobb darabokra vágjuk, a csirkecombot alsó- és felsőcombra szétvágjuk. A hagymát kevés olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a felaprított fokhagymát, a felkockázott paradicsomot, sózzuk-borsozzuk és néhány percig fedő alatt pároljuk. Lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a pirospaprikát, kevés forró vizet és a lábosba rakosgatjuk a húst. Sózzuk-borsozzuk, megszórjuk egy kevés őrölt köménnyel, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje a húst. Kb. másfél-két óra alatt lassú tűzön készre főzzük a csirkepörköltet. Főzés közben folyamatosan pótoljuk az elpárolgott vizet, hogy a húst ellepje a szaft.

Eközben elkészítjük a palacsintákat. Nekem a pörkölt mennyisége 10 palacsintához lett elég. Javaslom, hogy mindenki a kedvenc palacsintareceptjét használja, én most egy hajdinalisztes keverékből készítettem őket.

Mikor a hús teljesen puhára főtt és már leválik a csontról, lekapcsoljuk a tűzhelyet és a húst kiszedjük a szaftból. Még melegen a lehető legkisebb darabokra vágjuk a húst, majd félretesszük.

A pörköltszaftot leturmixoljuk, majd visszaöntjük a lábosba és felmelegítjük. Egy részét egy kis tálba kimerjük és csomómentesre keverjük a keményítővel és a zabtejszínnel / natúr joghurttal, majd visszaöntjük a lábosba és folyamatos kevergetés mellett besűrítjük.

Az apróra vágott húsdarabokhoz annyi szaftot keverünk, hogy egy krémes masszát kapjunk, majd megtöltjük vele a palacsintákat és egy tűzálló tálba rétegezzük őket. Meglocsoljuk néhány evőkanál szafttal és tálalás előtt átforrósítjuk őket a sütőben. A maradék szafttal kínáljuk.

Jó étvágyat kívánok!

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.