Tovább folytatódik a karácsonyi gasztroajándék-sorozat a blogon, hiszen ma már Advent második vasárnapját ünnepeljük, így rohamosan közeledik a családi, baráti és munkahelyi ajándékozások időszaka. Ezek a Baileys-es trüffelgolyók szerintem tökéletesek lehetnek például kedvenc kollégáinknak szánt meglepetésként, mivel kitűnően passzolnak a délutáni kávé mellé. De nemcsak munkatársaink örülnének ezeknek a különleges bonbonoknak, biztos vagyok benne, hogy barátaink vagy családtagjaink is szívesen megkóstolnának belőle egy-egy (vagy több?) darabot.
A recept természetesen Baileys nélkül is elkészíthető, a variációk száma végtelen. Ízesíthetjük a bonbonokat fahéjjal, mézeskalácsfűszerrel, narancsvirágvízzel, a habtejszínt kókusztejszínre cserélhetjük, kísérletezzetek bátran!
Hozzávalók 20 darabhoz:
100 g habtejszín
200 g étcsokoládé (60-70 %-os)
2 ek. Baileys ír krémlikőr
instant kávépor és kevés porcukor a forgatáshoz
Elkészítés:
A tejszínt egy kis lábosban forráspontig melegítjük, majd hozzákeverjük a Baileys-t és három részletben ráöntjük a kockákra tört étcsokoládéra. Rövid ideig állni hagyjuk, majd addig kevergetjük, amíg a csokoládé teljesen felolvad. 1-2 órára hűtőszekrénybe tesszük a trüffelkrémet, majd amikor teljesen megszilárdult, nedves kézzel golyókat formázunk belőle. A golyókat porcukorral elkevert instant kávéporba vagy kakaóporba forgatjuk.