“Mi van a hűtőben?” sós pite

A címből már biztosan kitaláltátok, hogy milyen elv alapján született meg ez a recept. Pedig eredetileg egészen másnak indult, méghozzá sós keksznek, amit egy francia receptes újságból néztem ki és nagyon megörültem, hogy végre felhasználhatom a konyhaszekrényben árválkodó csicseriborsó lisztet. Gondoltam, egyből dupla adagot csinálok, jó lesz vacsorára a krémlevesek mellé, meg uzsonnára is. De a tészta sehogy sem akart nyújtható állagúra összeállni, ezért nem volt más választásom mint feljavítani, egy piteformába nyomkodni és valamilyen töltelékkel megtölteni. A kókuszos csokipuding receptjéből még biztos emlékeztek rá, hogy semmi sem vész el, csak átalakul… Így történt ez most is, viszont mivel nem készültem pitesütésre, ezért csak a hűtőben lévő maradékokból gazdálkodhattam. Néha az ilyen improvizációkból sülnek ki a legjobb dolgok, szerintem nézzetek be Ti is a hűtőbe!

Hozzávalók egy 26 cm-es piteformához: 

A tésztához: 

200 g csicseriborsóliszt
100 g kukoricakeményítő
10 ek. olívaolaj
10 ek. víz
2 ek. provence-i fűszerkeverék / 1 ek. bazsalikom és 1 ek. oregánó
2 ek. reszelt parmezánsajt
4 ek. szezámmag
1 tk. só

A töltelékhez:

250 ml natúr joghurt
3 tojás
1 nagy burgonya
1 cukkini
néhány szem szárított paradicsom
50 g krémsajt
100 g mozzarella
só, bors

Elkészítés:

Tészta: 

A hozzávalókból tésztát gyúrunk. Ha esetleg nagyon száraz, morzsálódó lenne a tészta, adjunk hozzá egy kevés vizet. A tésztát egy piteformába nyomkodjuk és 180 fokos sütőben 10 perc alatt elősütjük.

Töltelék:

A joghurtot a tojásokkal, a krémsajttal, sóval-borssal egyneműre keverjük. A burgonyát és a cukkinit vékony karikákra vágjuk. A szárított paradicsomot felcsíkozzuk. A tésztát egy rétegben kirakjuk a burgonyával, majd kevés joghurtos keveréket öntünk rá. Ezután egy réteg cukkini következik, amire rászórjuk a szárított paradicsomot. Ráöntjük a maradék joghurtos keveréket, majd a pite tetejét kirakjuk mozzarella sajttal. 180 fokos sütőben 50-60 perc alatt készresütjük a pitét.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.