Ha a krémes sütemények mellé egy egészségesebb, gyümölcsös változatot is tennétek a karácsonyi asztalra, akkor szeretettel ajánlom ezt a karácsonyi ízvilágú, szaftos reform almáspitét. A pudingos töltelék ötletét évekkel ezelőtt találtam egy receptmegosztó oldalon és annyira finomnak találtam a végeredményt, hogy azóta az összes gyümölcsös pitét ezzel a módszerrel készítem. A tésztába és a töltelékbe is mézeskalácsfűszert csempésztem, bár már biztosan kitaláltátok, hogy imádom a fahéj, gyömbér, kardamom, szerecsendió, szegfűszeg ízét és illatát, nemcsak a téli időszakban, de egész évben szívesen használom.
Hozzávalók egy 26 cm-es piteformához:
A tésztához:
200 g teljes kiőrlésű búzaliszt
200 g zabliszt
2 tk. sütőpor
120 g kókuszzsír
2 ek. kókuszvirágcukor
1 egész tojás + 1 tojássárgája
1 citrom reszelt héja
50 ml natúr joghurt
1 tk. mézeskalács fűszerkeverék
+ 1 tojássárgája a tészta lekenéséhez
A töltelékhez:
2 kg alma
3 ek. kókuszvirágcukor
3 ek. vaníliás pudingpor / kukoricakeményítő
2 tk. mézeskalács fűszerkeverék
1 citrom leve
2 ek. zabpehely
Elkészítés:
Töltelék:
Először a tölteléket készítjük el. Az almákat meghámozzuk és lereszeljük, citromlével meglocsoljuk. Pár percig állni hagyjuk, majd az almák levét egy kisebb lábosba kinyomkodjuk. Az almalét a kókuszvirágcukorral és a mézeskalács fűszerrel felforraljuk, majd a pudingporral besűrítjük, mintha pudingot főznénk. A pudingos almalét a reszelt almára öntjük és jól összeforgatjuk.
Tészta:
A hozzávalókat egy nagyobb tálba tesszük és tésztát gyúrunk belőlük. A tésztát két egyelő részre szedjük. Az egyiket lisztezett felületen kinyújtjuk és a piteformába helyezzük. Megszórjuk 2 ek. zabpehellyel. Ráöntjük az almás tölteléket és elsimítjuk a formában. A másik tésztát is kinyújtjuk, tetszőleges formákat szaggatunk belőle, a pite tetejére borítjuk és tojássárgájával lekenjük. 50 perc alatt 180 fokon készresütjük a pitét.