Narancsos mogyorós kekszek

 

Már csak egy hét van karácsonyig, így biztos mindenki turbófokozatra kapcsolt az ajándékok beszerzése és a készülődés területén. Ha már csak a tökéletes gasztroajándék receptjét keresitek, akkor van egy jó hírem: megtaláltátok! Ezeket a kekszeket akár az utolsó pillanatban, két rúd bejgli elkészítése között is megsüthetitek, annyira egyszerűek, ugyanakkor a törökmogyoróvaj miatt igazán különlegesek és egyediek is.

De ha a karácsonyi hajrában nincs időtök a konyhai sürgés-forgásra, vagy minden erőtöket Szentestére tartogatjátok, akkor is van egy szuper ötletem: a receptben felsorolt első öt, száraz hozzávalót mérjétek ki, majd rétegezve töltsétek egy mutatós befőttes üvegbe, kössétek át egy szép, karácsonyi szalaggal és a receptet mellékelve nyújtsátok át a megajándékozni kívánt személynek. Így legalább akkor készítheti el a kekszeket, mikor már lezajlott az év végi édességáradat :).


Hozzávalók 10-11 darabhoz: 

100 g zabpehely
100 g darált törökmogyoró
1 kk. szódabikarbóna
1 csipet só
70 g kókuszvirágcukor
1 tojás
50 g törökmogyoróvaj (aprítógépben otthon is elkészíthető, vagy helyettesíthető Nutellával, de akkor használjunk kevesebb cukrot)
1 narancs leve és reszelt héja

FotoJet (90)

Elkészítés: 

Az első négy hozzávalót egy tálban összekeverjük. A tojást a cukorral és a mogyoróvajjal gépi habverővel kikeverjük, majd hozzáadjuk a reszelt narancshéjat és a narancslevet. Folyamatos keverés mellett hozzáadagoljuk a száraz hozzávalókat. Ha esetleg nem elég szilárd a massza, adhatunk hozzá még egy kevés zabpelyhet. A tésztából diónyi méretű golyókat formázunk, tenyérrel lelapítjuk őket, majd 180 fokos sütőben 15 perc alatt megsütjük a kekszeket.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.