A nagy pulykaprojekt

A félreértések elkerülése végett már most szeretném leszögezni, hogy nem a pulyka volt nagy, hanem a projekt, ugyanis a megtervezése és kivitelezése legalább három hétig tartott. A jó hír az, hogy Ti a receptet már készen kapjátok, így az izgulást megspórolhatjátok, hogy vajon jól sikerül-e majd a karácsonyi pulyka, mert a siker  a leírást követve garantált. Szóval, ha van otthon egy pulykátok, ami így karácsony előtt elég valószínű, akkor már csak egy éjszakányi pácolódás választ el Titeket attól, hogy életetek legomlósabb, legpuhább és legszaftosabb pukykasültjét megkóstolhassátok.

Elárulom, ez az anyósom receptje, bár a hozzávalókból már biztosan kitaláltátok, hogy nem egy régi magyar receptről van szó. Viszont legközelebb kipróbálom majd, hogy sikerül, ha a perui paprika krémet piros arannyal helyettesítem. A pác készítése egyébként a kulisszák mögött úgy zajlott, hogy John anyukája Skypeon keresztül írányította a férjem minden mozdulatát, így röpke 3 óra alatt el is készültek vele.  Igen, jól értettétek, csak a pulyka bepácolása 3 órát vett igénybe, de ezt fogjuk a dél-amerikai életstílusra. A receptet követve Ti szerintem fél óra alatt meglesztek vele. A maratoni Skype-főzőtanfolyam alatt én elkészítettem a karácsonyi panettonét és egy « mentes » kókuszos süteményt, ezt meg fogjuk az én hatékonyságomra :).


Hozzávalók: 

1 db 4-5 kg-os bébipulyka
2 db alma
4 ek. szójaszósz

A páchoz:

7 ek. vörösborecet
1 ek. só
bors (ízlés szerint)
1,5 ek. mustár
1 ek. fokhagymakrém
4 ek. szójaszósz
1 ek. perui piros paprikakrém (ají rojo)
2 ek. perui sárga paprikakrém (ají amarillo)
2 db tyúkhúsleves kocka egy fél bögre meleg vízben feloldva
2 narancs leve
20 ml (törköly)pálinka
30 g vaj
1 db injekciós tű

Elkészítés: 

A pulykát megtisztítjuk és egy éjszakára bepácoljuk. A páchoz az első 9 hozzávalót összekeverjük. Az injekciós tűbe felszívjuk a pálinkát és több helyen a pulykába fecskendezzük. A pulykát egy kés hegyével finoman megszúrkáljuk. A páccal bekenjük a pulykát kívülről és a belsejét is alaposan. Így hagyjuk pihenni 1 órát szobahőmérsékleten. Ezután a narancs levét a tepsire öntjük, a pulyka alá. Alufóliával lefedjük és egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük. Másnap kivesszük a hűtőből, és a kockákra vágott almával megtöltjük a pulykát, majd összevarrjuk. Kis kockákban a pulykára rakosgatjuk a vajat és 180 fokra előmelegített sütőbe helyezzük a pulykát ugyanabban a tepsiben, amelyben bepácoltuk, a páclével együtt, alufóliával lefedve. 75 perc múlva kivesszük a tepsit a sütőből, a páclével és 4 ek. szójaszósszal meglocsoljuk a pulykát, majd 200 fokra növeljük a sütő hőmérsékletét és alufóliával lefedve további 75 percen keresztül sütjük. Ezután ismét kivesszük a tepsit, meglocsoljuk a pulykát a páclével, majd a sütő hőmérsékletét 220 fokra emeljük és alufólia nélkül visszatesszük a pulykát sülni további 40 percre. Végezzünk tűpróbát, hogy biztosan teljesen átsült-e a hús!
A hagyományos köretek mellett almapürét mindenképpen kínáljunk hozzá, isteniek együtt.

Laisser un commentaire

Ce site utilise Akismet pour réduire les indésirables. En savoir plus sur comment les données de vos commentaires sont utilisées.