Panettone

Múltkor az egyik receptes oldalon olvastam egy Panettone recept leírásában, hogy még akár december 24-én a nagy rohanásban is nyugodtan nekiállhatunk, hiszen alig van vele munka és pillanatok alatt elkészül. Én ezt erősen túlzó marketingszövegnek tartom, mert az olasz karácsonyi kuglóf elkészítése közel félnapos elfoglaltságot jelent. Cserébe viszont egy puha, omlós, tartósítószerektől és egyéb adalékanyagoktól mentes süteményt tehetünk a karácsonyi asztalra, ami a boltban vásárolt panettonékról nem igazán mondható el.

A recept lépéseit megnézhetitek ebben a videóban, így a siker biztosan nem marad el. A receptleírásban pedig arra az esetre is találtok megoldást, ha nincs otthon panettone formátok. Szóval nincs kifogás, a következő két-három napba még simán belefér az olaszok kedvenc karácsonyi süteményének elkészítése!


Hozzávalók egy 18 cm-es formához: 

180 ml víz
3 tojássárgája
2 egész tojás
1 (kezeletlen) narancs reszelt héja
1 (kezeletlen) citrom reszelt héja
10 ml vanília kivonat
490 g búzaliszt
105 g cukor
1 tasak (6 g) instant élesztő
5 g só
115 g puha vaj
225 g szárított gyümölcs keverék
60 ml rum (vagy 50 ml víz és 10 ml rumaroma)

FotoJet

Elkészítés:

Nagyon fontos, hogy az összes hozzávaló szobahőmérsékletű legyen, ezért a tojásokat és a vajat 1-2 órával az elkészítés előtt vegyük ki a hűtőszekrényből.

 

Egy tálban kézi habverővel összekeverjük a vizet, a tojássárgákat, az egész tojásokat és a vanília kivonatot. Robotgép táljában a dagasztószárral elkeverjük a lisztet, a cukrot, az instant élesztőt és a sót, majd lassú keverés mellett hozzáöntjük a tojásos keveréket. Amikor a tészta már kezd összeállni, folyamatos keverés mellett lassan hozzáadagoljuk a kockákra vágott vajat. Addig dolgoztassuk a robotgépet, amíg a tészta teljesen összeáll. A tésztának lágynak és ragacsosnak kell lennie. Ekkor a tésztát áttesszük egy tiszta, enyhén kiolajozott tálba, amit enyhén megolajozott celofánnal befedünk. Meleg helyen másfél órán át kelni hagyjuk.

Eközben a szárított gyümölcsöket beáztatjuk a rumba, néha megkeverjük. A másfél óra letelte után a szárított gyümölcsöket a rummal együtt egy kanállal a tésztához keverjük, majd a tésztát egy 18 cm-es panettone formába öntjük. Ha nincs panettone formánk, akkor egy 18 cm-es kerek tortaforma alját és oldalát béleljük ki sütőpapírral. Az oldalán ügyeljünk arra, hogy a papír legalább kétszer olyan magas legyen mint a tortaforma oldala és dupla réteg sütőpapírt használjunk. A tésztát a formában, letakarás nélkül 75 percig kelesztjük, vagy amíg annyira megkel, hogy magasabb lesz mint a formánk.

Ekkor helyezzük a süteményt a langyos sütőbe, majd kapcsoljuk be a sütőt 180 fokra és süssük 45-50 percig. Végezzünk tűpróbát! Ha félünk, hogy sütés közben nagyon megbarnul a teteje, letakarhatjuk alufóliával.

Rácson hagyjuk kihűlni, vagy kipróbálhatjuk a videóban látható pálcás módszert is.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.