Szaftos kókuszos sütemény

“Ez a sütemény volt a napom fénypontja!” – gondoljátok majd, ha megkóstoljátok ezt a krémesen lágy kókuszos finomságot. Legalább is ezt a bókot kaptam néhány évvel ezelőtt, amikor még a párizsi kollégiumi társaimat kényeztettem az alkotásaimmal. Igaz, hogy akitől ez a mondat származik, akkoriban éjjel-nappal polgári jog vizsgára tanult a kollégiumi szobába bezárkózva, tehát viszonylag könnyű volt feldobni a napját egy kis süteménnyel, de szerintem ez a desszert akár egy szuper napnak is a fénypontja lehet, úgyhogy próbáljátok ki Ti is!

Hozzávalók: 

A süteményhez – egy 20×25 cm-es tálhoz: 

6 tojás
1 bögre kókuszliszt
1 bögre zabliszt
1 bögre kókuszvirágcukor
2 tk. vanília kivonat
2 tk. sütőpor
1 bögre kókusztej
1/2 tk. só
1 (kezeletlen) narancs reszelt héja
1 (kezeletlen) citrom reszelt héja
1 tk. rumaroma

Az öntethez: 

500 ml kókusztejszín
100 ml sűrű kókusztej
1 ek. rumaroma
ízlés szerint édesítő

ízlés szerinti gyümölcs a díszítéshez

Elkészítés:

A tojások sárgáját és fehérjét különválasztjuk. A fehérjéket kemény habbá verjük. A tojássárgákat a kókuszvurágcukorral, a rumaromával, a reszelt citrom- és narancshéjjal és a vaníliakivonattal fehéredédig verjük. A liszeket a sóval és a sütőporral összekeverjük. Folyamatos keverés mellett felváltva a tojássárgás keverékhez adagoljuk a lisztet és a kókusztejet. Végül óvatosan a tésztához forgatjuk a felvert tojásfehérjét. Egy 20×25 cm-es sütésálló tálat kivajazunk vagy kókuszolajjal kikenünk, beleöntjük a tésztát és 180 fokos sütőben 25 perc alatt megsütjük.
Miután megsült, 5 percig hűlni hagyjuk, eközben az öntet hozzávalóit összekeverjük. A tésztát fogpiszkálóval megszurkáljuk és ráöntjük az öntetet. Langyosra hűtjük, majd egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük. Ízlés szerinti gyümölccsel díszitjük, jól illik hozzá a málna és a mangó, ananász.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.