Téli quinoás vitaminsaláta

Nem tudom, Ti hogy vagytok vele, de mi az ünnepek után kifejezetten kívántuk az egészséges, vitamindús, tápláló salátákat. Szerintem salátát enni télen is szuper, persze meg kell találni azokat az alapanyagokat, amelyek ilyenkor is biztosítják számunkra a szükséges tápanyagokat, vitaminokat, ugyanakkor nem terhelik meg a szervezetünket. Én soha nem úgy készítek salátát, hogy pár zöld levelet összekeverek egy kis száraz csirkemellel, mert az sem az ízlelőbimbóimat, sem az étvágyamat nem elégítené ki. Sokkal jobban kedvelem a tartalmas, izgalmas, laktató salátákat, amilyen például ez a különleges, szuperélelmiszerekben gazdag téli vitaminsaláta is. Az elkészítése rendkívül egyszerű, ugyanakkor mind az izgalmas színkavalkád, mind az édes és sós ízek találkozása igazi esztétikai és gasztronómiai kényeztetést ígér. Ahogy a gránátalmamagok szétrobbannak a szánkban és összekeverednek az édesburgonya édeskés és a pirított kesudió sós ízével, hát, szerintem az valami isteni!

Hozzávalók 4-5 adaghoz: 

1 bögre quinoa
1 közepes édesburgonya
1 közepes főtt cékla
1 kis csokor petrezselyem
1/2 fej lilahagyma
75 g pirított, sózott kesudió
1/2 gránátalma
1 narancs
1 citrom
2 ek. olívaolaj
só, bors

Elkészítés: 

A quinoát kétszeres mennyiségű sós vízben megfőzzük, majd hagyjuk langyosra hűlni. Az édesburgonyát meghámozzuk és apró kockákra vágjuk, majd megpároljuk (én mikróban készítettem, 10 perc alatt teljesen megpuhult). A céklát felkockázzuk, sózzuk-borsozzuk és meglocsoljuk citromlével, a petrezselymet, a lilahagymát és a kesudiót felaprítjuk. A gránátalma magjait kiszedjük. Egy nagy tálban összekeverjük az összes hozzávalót, majd elkészítjük az öntetet. Ehhez a narancs héját lereszeljük, levét kifacsarjuk, hozzáadjuk a citrom levét és az olívaolajat, sózzuk-borsozzuk és jól összekeverjük. Az öntetet a salátára öntjük és jól összeforgatjuk.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.