Mediterrán lecsós húsgombóc

Jó, jó, tudom, hogy nincs lecsószezon, de ahogy megláttam ezt a receptet, rögtön tudtam, hogy azonnal el kell készítenem. A lecsó minden formáját imádom, legyen az hagyományos magyar lecsó tojással, vagy francia ratatouille mediterrán fűszerekkel. A recept Vrábel Krisztina 160 grammos szénhidrátdiéta – Az életmódkönyv c. szakácskönyvéből származik, csak néhány ponton változtattam rajta. A könyv egyébként tele van szuper receptekkel, már alig várom, hogy a többit is elkészítsem. Mindenesetre ez a szaftos, mediterrán ízvilágú egytálétel nagyon ízlett nekünk, biztos, hogy nem utoljára került az asztalunkra!

Hozzávalók 4 adaghoz:

A húsgombócokhoz: 

400 g darált marha-/sertéshús
1 tojás
1 gerezd fokhagyma
1 ek. bazsalikompesztó
1 kis csokor petrezselyem
só, bors

A mediterrán lecsóhoz: 

5 nagyobb paradicsom
1 cukkini
1 padlizsán
1 fej vöröshagyma
1-1 piros, sárga és zöld kaliforniai paprika
1 gerezd fokhagyma
szárított oregánó és bazsalikom
só, bors
olívaolaj

FotoJet

Elkészítés:

A húsgombócokhoz a petrezselymet és a fokhagymát felaprítjuk, majd az összes hozzávalót összegyúrjuk és nagyobb diónyi méretű gombócokat formázunk belőle.
A vöröshagymát felaprítjuk, olívaolajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk az apró kockákra vágott paradicsomot és 1 dl vizet. Összeforraljuk, amíg a paradicsom levet enged, hozzáadjuk a felaprított fokhagymát, majd súzzuk-borsozzuk. A húsgombócokat a paradicsomos szaftba helyezzük, a lábost lefedjük és 20 percig főzzük a ragut. Közben a többi zöldséget is felkockázzuk. A 20 perc elteltével ezeket is a raguhoz adjuk, sózzuk-borsozzuk és további 15 percig lefedve főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.