Ezzel a recepttel bárkit levehetsz a lábáról: karamelles sült kókusztejpuding

Most is szívesen mondanám, hogy én találtam ki ezt a receptet mint múltkor a csirkemájas muffinoknál, de az nem teljesen lenne igaz. Bár, ha jobban belegondolok, az eredeti recept tehéntejet és kristálycukrot ír, szóval mégiscsak egy új verziót alkottam ezzel a kókuszos változattal. Nagyon régóta szerettem volna « reform » karamellt készíteni és most elsőre sikerült is kókuszvirágcukorból. Már többször írtam arról, hogy mennyire szeretem a kókuszvirágcukor ízét süteményekben, hiszen alapból is karamell ízű, így megolvasztva-karamellizálva pedig ezt még tovább fokozhatjuk.

A fentiekhez még csak annyit szeretnék hozzátenni, hogy az alapreceptet John mutatta, ami Peruban « leche asada » azaz sült tej néven ismert. Mellé hosszan ecsetelte, hogy gyerekkorában ez volt a kedvenc édessége, annyira imádta, hogy mindig ezt rendelte, ha étterembe mentek. Persze vettem az üzenetet, úgyhogy másnap elkészítettem neki ezt a reform verziót. Hát nem ilyen egy jó feleség :)?


Hozzávalók 8-10 adaghoz: 

1 l sűrű kókusztej
5 tojás
2 ek. eritrit
1 tk. vaníliakivonat
1 (kezeletlen) narancs héja
1 bögre kókuszvirágcukor
70 ml hideg víz

Elkészítés: 

A karamellhez a narancs héjából zöldséghámozóval vékony csíkokat vágunk. Egy vastagabb falú lábosban alacsony-közepes lángon karamellizálni kezdjük a kókuszvirágcukrot a narancshéjjal együtt. Eltarthat néhány percig, amíg a cukor olvadni kezd, legyünk türelmesek :). Közben a kókusztejet a tojásokkal, az eritrittel és a vaníliakivonattal kézi habverővel egyneműre keverjük és félretesszük. A sütőt előmelegítjük 170 fokra. Amikor a cukor elkezd olvadni, folyamatosan kevergessük, majd mikor egy nyúlós, ragacsos masszát kapunk, óvatosan öntsük hozzá a vizet. Ekkor a karamell darabokba áll össze, de ne ijedjünk meg, ez teljesen normális, alacsony tűzön kevergessük tovább, amíg teljesen fel nem olvad.
A narancshéjat eltávolítjuk a karamellből, majd a karamellt egy sütésálló edénybe öntjük és az edény alján és oldalán elterítjük. Az edénybe öntjük a kókusztejes keveréket is és a sütőbe tesszük. 170 fokon 90-120 percig sütjük. Akkor jó, ha a teteje kissé megbarnult, de a közepe még remegős. A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni, majd egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük.

Laisser un commentaire

Ce site utilise Akismet pour réduire les indésirables. En savoir plus sur comment les données de vos commentaires sont utilisées.