Ezzel a recepttel bárkit levehetsz a lábáról: karamelles sült kókusztejpuding

Most is szívesen mondanám, hogy én találtam ki ezt a receptet mint múltkor a csirkemájas muffinoknál, de az nem teljesen lenne igaz. Bár, ha jobban belegondolok, az eredeti recept tehéntejet és kristálycukrot ír, szóval mégiscsak egy új verziót alkottam ezzel a kókuszos változattal. Nagyon régóta szerettem volna “reform” karamellt készíteni és most elsőre sikerült is kókuszvirágcukorból. Már többször írtam arról, hogy mennyire szeretem a kókuszvirágcukor ízét süteményekben, hiszen alapból is karamell ízű, így megolvasztva-karamellizálva pedig ezt még tovább fokozhatjuk.

A fentiekhez még csak annyit szeretnék hozzátenni, hogy az alapreceptet John mutatta, ami Peruban “leche asada” azaz sült tej néven ismert. Mellé hosszan ecsetelte, hogy gyerekkorában ez volt a kedvenc édessége, annyira imádta, hogy mindig ezt rendelte, ha étterembe mentek. Persze vettem az üzenetet, úgyhogy másnap elkészítettem neki ezt a reform verziót. Hát nem ilyen egy jó feleség :)?


Hozzávalók 8-10 adaghoz: 

1 l sűrű kókusztej
5 tojás
2 ek. eritrit
1 tk. vaníliakivonat
1 (kezeletlen) narancs héja
1 bögre kókuszvirágcukor
70 ml hideg víz

Elkészítés: 

A karamellhez a narancs héjából zöldséghámozóval vékony csíkokat vágunk. Egy vastagabb falú lábosban alacsony-közepes lángon karamellizálni kezdjük a kókuszvirágcukrot a narancshéjjal együtt. Eltarthat néhány percig, amíg a cukor olvadni kezd, legyünk türelmesek :). Közben a kókusztejet a tojásokkal, az eritrittel és a vaníliakivonattal kézi habverővel egyneműre keverjük és félretesszük. A sütőt előmelegítjük 170 fokra. Amikor a cukor elkezd olvadni, folyamatosan kevergessük, majd mikor egy nyúlós, ragacsos masszát kapunk, óvatosan öntsük hozzá a vizet. Ekkor a karamell darabokba áll össze, de ne ijedjünk meg, ez teljesen normális, alacsony tűzön kevergessük tovább, amíg teljesen fel nem olvad.
A narancshéjat eltávolítjuk a karamellből, majd a karamellt egy sütésálló edénybe öntjük és az edény alján és oldalán elterítjük. Az edénybe öntjük a kókusztejes keveréket is és a sütőbe tesszük. 170 fokon 90-120 percig sütjük. Akkor jó, ha a teteje kissé megbarnult, de a közepe még remegős. A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni, majd egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.