Pikáns kókusztejes csirkeragu kókuszos lime-os rizzsel

Mostanában megváltoztak a vásárlási szokásaim. Régen folyton ruhákat vettem, ma meg ezek helyett (na jó, mellett) állandóan konyhai kiegészítőket, tányérokat, poharakat, tálakat, evőeszközöket viszek haza a bevásárlókörútjaimról és a külföldi utazásainkról. Gondolom, ez a blogolás meg a fotózás természetes velejárója, de azért elkezdtem aggódni, mert egyre nehezebben tudom elpakolni a sok kelléket, egy esetleges költözésbe pedig bele sem merek gondolni. Mindez most csak azért jutott eszembe, mert a fenti fotón található gyönyörű tányért is a portugáliai utazásunkról hoztam haza, néhány tipikus portugál csempe (azulejos), vágódeszka és csipketerítő társaságában. De van már egy egész perui kollekcióm, Magyarországról hozott konyhai kiegészítőim, tortatálaim, tálcáim is. Ezzel kapcsolatban az eddigi “legfélelmetesebb” élményem eddig az volt, mikor egyszer a reptéri ellenőrzésnél kinyittatták a kézipoggyászomat egy csodaszép süteménycsipesz miatt és azt hittem, hogy el fogják venni. De szerencsére mikor meglátták, hogy mi az, mosolyogva továbbengedték. De nem is ragozom tovább, nem könnyű a gasztrobloggerek élete…

A receptet meg próbáljátok ki, mert nagyon finom!

Hozzávalók 4 személyre: 

A pikáns kókusztejes csirkeraguhoz: 

600 g csirkemell
1-1 piros, sárga és zöld kaliforniai paprika
1/2 vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
3 cm friss gyömbér
1 szál szárzeller
1 szál újhagyma
75 g sózott, pirított kesudió
150 ml sűrű kókusztej vagy kókusztejszín
1 kis csokor petrezselyem
2 ek. szójaszósz
só, bors
szárított chilipaprika
kókuszolaj

A kókuszos lime-os rizshez: 

1 (kezeletlen) lime héja
150 ml sűrű kókusztej vagy kókusztejszín
1 bögre barnarizs

Elkészítés: 

Kókuszos lime-os rizs:

Sós vízben feltesszük főni a rizst, a zacskón található utasításnak megfelelően. Az előírt vízmennyiségnél 1/2 bögrével kevesebb vizet tegyünk hozzá. Én 1 bögre barnarizshez kb. 3,5 bögre vizet tettem, de ez a rizstől függően változhat. Mikor a rizs már majdnem az összes vizet magába szívta, hozzáöntünk 150 ml kókusztejet és belereszeljük a lime héját. Lekapcsoljuk alatta a tűzhelyet és a lábost lefedjük, hogy a rizs magába szívja a kókusztejet is.

Pikáns kókusztejes csirkeragu: 

A húst felkockázzuk, sózzuk-borsozzuk és összeforgatjuk 1 ek. szójaszósszal. A vöröshagymát és a petrezselymet felaprítjuk, a kaliforniai paprikát felcsíkozzuk, az újhagymát és a szárzellert karikákra vágjuk. A fokhagymát és a gyömbért meghámozzuk.
Egy magas falú serpenyőben kevés kókuszolajat hevítünk, belereszeljük a gyömbért és a fokhagymát és 1-2 percig pirítjuk őket. Ezután hozzáadjuk a bepácolt csirkemellet és készresütjük. Amikor a hús teljesen megsült, kiszedjük a serpenyőből és félrerakjuk. A serpenyőben maradt szafton megdinszteljük a vöröshagymát, majd hozzáadjuk a többi zöldséget és 1 ek. szójaszószt és néhány percig pirítjuk, de csak addig, hogy a zöldségek még ropogósak maradjanak. Sózzuk-borsozzuk, hozzáadjuk a chilit, majd visszatesszük a serpenyőbe a csirkemellet, összeforgatjuk a zöldségekkel és ráöntjük a kókusztejet. Az egészet összeforraljuk, majd elzárjuk alatta a lángot és hozzákeverjük a felaprított petrezselymet és a kesudiót. A kókuszos rizzsel tálaljuk. Jó étvágyat!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.