12 hónap alatt a Föld körül: Franciaország

Elérkeztünk világkörüli ízutazásunk első állomásához, ami nem más mint Franciaország. Választásom nem volt véletlen, hiszen hat és fél év párizsi lét után úgy gondoltam, talán más szemszögből mutathatom be Nektek a francia konyhát, mintha pusztán a száraz tényekre hagyatkoznék.

Az Eiffel torony, a Champs Elysées, a francia divat és a parfümök mellett biztos a gasztronómia is az elsők között jut eszetekbe, ha Franciaországra gondoltok. Nem véletlen, hiszen ki ne hallott volna már a francia sajtokról, borokról, desszertekről, a Michelin csillagokról és a boeuf bourguignonról? De vajon azt is tudtátok, hogy 2010-ben a mediterrán étkezési szokásokkal és a mexikói konyhával együtt a francia gasztronómia is felkerült az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség listájára?

A francia konyha ismertsége ellenére, vagy éppen emiatt nem könnyű azonban átfogó képet festeni róla, hiszen minden régió megőrizte a saját, tradicionális alapanyagait, hagyományait és ételeit, a legmeghatározóbbakat nemzeti, sőt nemzetközi hírnévre emelve. A burgundi marharagu, a dijoni mustár, a bretagne-i sós lepények, a tarte tatin, a lotaringiai « quiche lorraine », a madeleine, a macaron, a camembert, a brie, a comté, a cantal meg a többi francia sajt és a marseille-i halleves (bouillabaisse) biztosan számotokra is ismerősen csengenek. Persze ne feledkezzünk meg a szintén világszerte híres francia péksüteményekről, a minden utcasarkon megtalálható kézműves pékségekről sem, aminél már csak gyógyszertárból és fodrászatból van több, főleg Párizsban. Évek óta próbálok rájönni, hová tüntetik el a franciák azt a sok baguettet anélkül, hogy egy grammot is híznának…

FotoJet

A francia étkezési szokások legalább ugyanannyira az ország gasztronómiájának részét képezik mint a tradicionális, valamint a napjainkban egyre inkább újragondolt receptek. Ha olvastatok már akárcsak egy könyvet is a manapság annyira divatos, szerintem azonban keveset mondó « Miért nem híznak/öregszenek a francia nők? » vagy « Hogyan legyek sikkes párizsi nő? » sorozatból, akkor biztosan tudjátok, mennyire nagy szerepe van az étkezésnek a franciák életében. De ha nem olvastatok ilyen könyveket (ez a jobbik eset), ezt valószínűleg akkor is tudjátok. A franciák a hétköznap estéken, illetve a munkahelyi ebédszünetekben is megadják a módját az étkezésnek, közös beszélgetésnek. Kiemelendő továbbá a helyi termelők és a francia termékek tisztelete és támogatása, ami nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy friss, szezonális zöldségeket, gyümölcsöket fogyasszanak. Egyébként számos olyan zöldséggel találkoztam itt, amelyekkel otthon korábban nem, például az articsóka, az endívia, a paszternák, az édeskömény, vagy a vitelotte (lila burgonya).

FotoJet2

Végezetül arra gondoltam, hogy megosztok Veletek néhány érdekességet, ami az étkezéssel kapcsolatban Franciaországban esett meg Velem:
2005, gimnáziumi diákcsere program: meglepetten és értetlenül konstatáltuk, hogy többeknek táblacsokis szendvicset csomagolt a fogadó család uzsonnára, vagyis egy bagettbe vagy két szelet kenyér közé egy táblacsokit tettek. Értem, hogy az édességet a francia gyerekeknek általában napi egyszer, uzsonnára engedélyezik, de két szelet kenyér között :)?
2011, Erasmus ösztöndíj: első héten a barátnőmmel végigjártuk a főbb párizsi nevezetességeket és turista módjára minden nap háromfogásos éttermi menüt ebédeltünk, aztán rájöttünk, hogy diákok vagyunk ösztöndíjjal és onnantól kezdve megbarátkoztunk az egyetemi menzával.
– 2014, családi látogatás: először kóstoltam csigát petrezselymes fűszervajjal, semmi különös egyébként, ahogy a békacomb is ízében leginkább a csirkecombhoz hasonlít. 2014 óta magunknak főzök :)…

FotoJet

Remélem tetszett Nektek ez a személyes hangvételű írás a francia konyháról és étkezési szokásokról. A jövő hónapban Libanonba látogatunk el (képzeletben).

Addig is próbáljátok ki a francia receptjeimet, amelyeket hamarosan olvashattok a blogon: francia hagymaleves, burgundi marharagu és francia csokihab.

 

Laisser un commentaire

Ce site utilise Akismet pour réduire les indésirables. En savoir plus sur comment les données de vos commentaires sont utilisées.