Francia hagymaleves (soupe à l’oignon)

Úgy gondoljátok, hogy a francia konyha biztos rettenetesen bonyolult, ezért 1 Michelin csillag alatt nem is érdemes nekiállni? A francia ízutazásom során elkészített receptekkel megpróbálok rácáfolni erre a hiedelemre. Kezdjük is az előétellel, amelynek a téli időre tekintettel a híres francia hagymalevest választottam. Tudtátok, hogy a hagymaleves francia földön már a rómaiak korában is kedvelt és népszerű étel volt? És azt, hogy XIV. és XV. Lajos király annyira szerette ezt a “szegények eledelének” is nevezett fogást, hogy gyakran maguk készítették el?

Szerintem ez tipikusan az az étel, amely egy november és február közötti időszakra eső párizsi utazás során, egy kis francia étterembe átfagyva betérve csodálatosan tud esni. Az elkészítése nem telik több időbe egy bő fél óránál, semmilyen különleges hozzávalót nem igényel, de ha tehetitek, szerezzetek be hozzá igazi francia comté, vagy svájci gruyère sajtot, mert ennél a levesnél az teszi fel igazán a pontot az i-re.

Hozzávalók 4 személyre: 

4 nagy fej vöröshagyma
20 g vaj
1 l tyúkhúsleves alaplé
250 ml fehérbor (opcionális, én nem tettem bele)
1 ek. (teljes kiőrlésű) liszt
100 g gruyère vagy comté sajt
1 bagett vagy 4 szelet kenyér
1 bouquet garni (kis szárított fűszercsokor babérlevéllel, kakukkfűvel, majorannával, petrezselyemmel)
só, bors

Elkészítés:

A vöröshagymát megpucoljuk és vékony szeletekre vágjuk. Egy fazékban megolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a hagymát és 10 perc alatt közepes lángon megfonnyasztjuk. Sózzuk-borsozzuk, hozzákeverjük a lisztet, majd hozzáöntjük a húsleves alaplét és a bort (opcionális). Lefedjük és 30 percig főzzük. A sajtot felszeleteljük és a bagett- vagy kenyérszeletekre tesszük. 180 fokos sütőben kb. 5 perc alatt ráolvasztjuk a sajtot a kenyérre és a forró levest ezzel tálaljuk.
Egy másik tálalási módszer, hogy a leveses tányér aljába egy kenyérszeletet és sajtot helyezünk, erre merjük rá a forró levest, majd a tetejére még egy kenyérszelet és sajt kerül és az egészet pár percre betesszük a sütőbe, amíg a sajt aranybarnára sül. Ilyenkor figyeljünk arra, hogy sütésálló tányért használjunk!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.