Burgundi marharagu (boeuf bourguignon)

Érdekes módon az interneten a boeuf bourguignon története után kutatva a francia konyhát az Egyesült Államokban megszerettető, második világháborús kémből diplomatafeleséggé, majd szakácskönyvíróvá és televíziós személyiséggé vált Julia Child történetével találkozhatunk a leggyakrabban. Julia Child széleskörű ismertsége a 2009-es Julie&Julia című filmnek is köszönhető, amely egy ambiciózus gasztroblogger Julia Child „A francia konyhaművészet elsajátítása” című szakácskönyve receptjei megvalósítása során elért sikereit és kudarcait mutatja be. A film egyik leglátványosabb kudarca éppen a burgundi marharaguhoz kötődik, ugyanis Julia az edényt a sütőben felejtve ehetetlenné égeti azt.

Nem mintha én is ettől féltem volna – főleg mióta felfedeztem az időzítőt a sütőnkön – mégsem a sütőben sült, hanem a tűzhelyen készített változat mellett tettem le a voksomat. Szerintem ez az étel a ráfordított energia és az eredmény viszonylatában az egyik legnyerőbb francia étel, amivel bárkit levehettek a lábáról. Kezdőknek is ajánlom, tényleg semmi ördöngösség nincs benne, a főzési idő leteltével pedig egy olyan gazdag, telt ízű, omlós ragut kóstolhattok, hogy csak annyit mondtok majd: Oh là là!


Hozzávalók 4-5 személyre: 

1 kg ragunak való marhahús (lábszár, stefánia, borda, pofa)
500 g sárgarépa
150 g húsos szalonna
1 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1/2 l testes vörösbor
1/2 l marhahúsleves alaplé
1 bouquet garni (kis szárított fűszercsokor babérlevéllel, kakukkfűvel, majorannával és petrezselyemmel)
3 ek. napraforgó olaj
1 ek. (teljes kiőrlésű) liszt
1 kocka étcsokoládé (opcionális)
só, bors
1 kg burgonya
1 ek. kacsazsír

FotoJet2

Elkészítés: 

Előző este: 

A húst 5×5 cm-es darabokra vágjuk. A sárgarépát megpucoljuk és felkarikázzuk. A vöröshagymát és a fokhagymát megtisztítjuk és felaprítjuk. A húst, a sárgarépát, a vörös- és fokhagymát egy nagy tálba tesszük, sózzuk-borsozzuk, összeforgatjuk, hozzáadjuk a fűszercsokrot és ráöntjük a bort. 1 éjszakára hűtőszekrénybe tesszük.

Másnap:

A húst kiszedjük a pácból és egy nagyobb lábosban az olajon 10 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a felaprított szalonnát és további 2 percig pirítjuk. Megszórjuk a liszttel, összekeverjük és még 2 percig pirítjuk. Hozzáöntjük a páclét a sárgarépával és a marhahús alaplét, sózzuk-borsozzuk. Felforraljuk, majd 2-2,5 órán keresztül gyöngyözve főzzük. A burgonyát héjastól, egészben megfőzzük, majd tálalás előtt félbevágjuk és kevés kacsazsíron megpirítjuk.

 

Laisser un commentaire

Ce site utilise Akismet pour réduire les indésirables. En savoir plus sur comment les données de vos commentaires sont utilisées.