Mit ne mondjak, a francia desszertek közül nem volt könnyű egyet kiválasztani az e havi ízutazásomhoz. A befutók között volt még a macaron és a créme brulée is, de végül győzött a csoki (meg az egyszerűség)! A recept számtalan változatban létezik, vannak vaj, tejszín, cukor hozzáadásával vagy éppen a tojássárgája elhagyásával készült változatok is. Én próbáltam egy viszonylag « light » verziót készíteni, már amennyire egy csokihab lehet light, úgyhogy a csokin és tojáson kívül mást nem használtam a recepthez. A vaj hozzáadásával készült változatot egyébként « csokimajonéz »-nek (mayonnaise au chocolat) hívják…
Ez a villámgyorsan elkészíthető, isteni csokihab méltó lezárása lehet a francia hagymalevesből és burgundi marharaguból álló hétvégi menünek, mondjuk én aznap délutánra a kanapén pihenés helyett más programot már nem nagyon szerveznék a helyetekben.
Remélem, tetszett Nektek a Föld körüli ízutazás első állomása, ne feledjétek, hamarosan Libanonnal folytatjuk! addig is kövessétek a blogot, mert folyamatosan jelentkezem egészséges, gyorsan elkészíthető hétköznapi fogásokkal!
Hozzávalók 4 személyre:
200 g étcsokoládé (70%-osat használtam)
6 tojás
Elkészítés:
A csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk, majd langyosra hűtjük. A tojások fehérjét és sárgáját különválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját lazán elkeverjük, majd a csokoládéhoz forgatjuk. Ezután a felvert tojásfehérje egyharmadát energikus mozdulatokkal, egy kézi habverő segítségével a csokikrémbe dolgozzuk, hogy fellazítsuk azt. A maradék tojásfehérjét óvatos mozdulatokkal, egy spatula segítségével a habhoz forgatjuk. A habot kis tálakba kanalazzuk és 1 éjszakára hűtőszekrénybe tesszük. Cukrozatlan kakaóporral megszórva vagy kevés tejszínhabbal tálaljuk.