Így csinálj salátából desszertet: reform kölesfelfújt

Nyugi, nem a tonhalsalátámat sütöttem ki tortaformában, csak az egyik hozzávalóját, a kölest. A salátáimat szeretem feldobni egy kis szénhidráttal, hogy ne csak üres leveleket rágcsáljak, ezért gyakran főzök nagyobb adag barna rizst, bulgurt, quinoát vagy éppen kölest ilyen célból. Most viszont tényleg hatalmas adagot sikerült készítenem, így gondoltam, jobb, ha egy része más formában születik újjá. Így alkottam meg ezt a kölesfelfújtat, amihez a kölesen kívül más szinte nem is kell, ami meg igen, az biztos van otthon a hűtőben.
Ha elég szemfülesek vagytok, akkor biztos felfedeztétek, hogy ez a recept a blogon már megtalálható reform rizsfelfújt és kakós-quinoás sütemény keresztezéséből született. Legközelebb a Cézár salátából is megpróbálok sütit sütni… ja nem :).

Hozzávalók egy 18 cm-es tortaformához: 

400 g főtt köles (főzés előtt kb. 200 g )
3 tojás
80 g eritrit/ízlés szerinti édesítő
1 (kezeletlen) citrom reszelt héja
250 g natúr joghurt

FotoJet (36)

Elkészítés: 

A kölest kétszeres mennyiségű, enyhén sós vízben megfőzzük, majd langyosra hűtjük. Fele arányban (növényi) tejet is használhattok a főzéshez, úgy még jobb lesz. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, félretesszük. A tojások sárgáját az eritrittel habosra keverjük, hozzáadjuk a citrom reszelt héját és a joghurtot, egyneműre keverjük. Több részletben beleforgatjuk a kölest, majd két részletben, óvatosan a felvert tojásfehérjét is, vigyázva, hogy ne törjük össze. Sütőpapírral kibélelt tepsibe, vagy tortaformába öntjük és 160 fokra előmelegített sütőben 1 óra alatt megsütjük. Melegen és hidegen is nagyon finom.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.