Már végképp eleged van a télből? Utazz el Thaiföldre vagy főzd meg ezt a pikáns thai currys kókusztejes ragut!

Ha a február végi mínuszokban Ti is csak álmodoztok egy thaiföldi utazásról, legalább a konyhába csempésszetek egy kis izgalmat és melegséget ezzel a pikáns thai kókusztejszínes, currys sertésraguval. Vagy csirkeraguval. Vagy hús nélkül. A lényeg, hogy curry, kókusztej és sok-sok színes zöldség legyen benne!
A múltkor már volt egy tavaszcsalogató próbálkozásom ezzel a thai kókuszos-currys csirkelevessel, ami bár a tavaszt nem hozta meg, az egzotikus thai ételek iránti vonzódásomat annál inkább. Ez a pikáns ragu tulajdonképpen a múltkori leves főétel-változata, de azért azt nem ígérem, hogy a jövő héten a desszert-változattal is előrukkolok. Ja, és ne tévesszenek meg Titeket a thai receptek, ebben a hónapban nem Thaiföldre, hanem Libanonba látogatunk a 12 hónapon át tartó ízutazás keretében. A libanoni recepteket a hónap végén keressétek a blogon!
A Thaiföldön nyaralóknak pedig üzenem, hogy mi itt legalább nem izzadunk, de egyébként most már küldhetnének egy kis meleget haza :)!

Hozzávalók 4 személyre: 

400 g sertéscomb / csirkemellfilé (a húst el is hagyhatjuk az ételből)
200 ml sűrű kókusztej
1 ek. piros currypaszta
5 cm friss gyömbér
2 fej fokhagyma
2 sárgarépa
1/2 – 1/2 piros, sárga és zöld kaliforniai paprika
1 szál újhagyma
1 erős zöldpaprika
2 marék zsenge, hüvelyes zöldborsó
2 marék friss spenót + 2 marék a tálaláshoz (opcionális)
2 édesburgonya
napraforgó olaj
só, bors
1 lime leve

FotoJet (2)

Elkészítés:

Az édesburgonyákat meghámozzuk, felkockázzuk. Egy sütőpapírral bélelt tepsit lefújunk olajspray-vel, vagy kevés olajjal lekenjük és 200 fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütjük az édesburgonyát.
A raguhoz, a kaliforniai paprikát és a sárgarépát a húst felcsíkozzuk. A húst sózzuk-borsozzuk. A fokhagymát és a gyömbért lereszeljük. Az újhagymát és a zöldpaprikát felkarikázzuk.
Egy nagyobb wok-ban kevés olajat hevítünk és a húst megpirítjuk. Ezután a húst kiszedjük a wokból és félretesszük. A wokba ismét néhány csepp olajat öntünk, majd beletesszük a lereszelt fokhagymát és gyömbért és 1-2 percig pirítjuk őket. Ezután hozzáadjuk a currypasztát és a kókusztejet, valamint kb. 1 dl vizet és néhány percig forraljuk. Ha nagyon besűrűsödne, adjunk hozzá kevés vizet. Ezután a szószhoz adjuk a vékonyra felcsíkozott sárgarépát és a wokot lefedve kb. 5 percig pároljuk.
Hozzáadjuk a félretett húst, a kaliforniai paprikát, az újhagymát és a zöldpaprikát, majd néhány perc múlva a zöldborsót és végül a spenótot is. Ezután már kb. csak 1 percig főzzük a ragut, a lényeg, hogy a zöldségek ropogósak maradjanak, ne főzzük őket puhára.
A currys ragura kevés limelét facsarunk és a sült édesburgonyával és friss spenótlevelekkel tálaljuk. Tésztával vagy rizzsel is finom.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.