12 hónap alatt a Föld körül: Libanon

Hogy a francia, mexikói, thaiföldi és olasz konyha mellett miért esett a választásom a libanoni gasztronómiára az egész évet átfogó ízutazás projektemben? Egész egyszerűen azért, mert ez az egyik kedvenc konyhám, olyannyira, hogy minden szombaton a velünk szemben lévő libanoni kifőzdéből hozunk ebédet. Azt is elárulom, hogy minden szombaton ugyanazt kérem: padlizsánsalátát, muszakát (csicseriborsóval, hús nélkül) és csirkés shawarma tekercset. Kóstoltam már mást is, például a szintén isteni padlizsánkrémüket, a petrezselymes taboulé salátájukat és a sajtos, spenótos tésztabatyuikat is, de a kedvenc triómról nem tudok lemondani.

Most, hogy már tudjátok, melyik az a nap a héten, amikor nem a saját főztömet eszem, térjünk rá a libanoni konyha jellegzetességeire.

Libanonban, ahogy a Közel-Kelet országaiban általában a nap legfontosabb étkezése a vacsora, amikor a család körbeüli a mezzével, vagyis rengeteg különféle hideg és meleg előétellel roskadásig megpakolt asztalt. Népszerű alapanyagnak számít a padlizsán, a csicseriborsó, a lencse, a fokhagyma, az olívaolaj, a bulgur, húsok közül a marha-, csirke, bárány- és kecskehús, a különböző piták és lapos kenyerek, illetve a halak és tengeri herkentyűk is.

FotoJet1

Már az alapanyagok sokszínűségéből is látszik, mennyire sokrétű, változatos, ízekkel teli a libanoni konyha. Nem csoda, hiszen minden nép gasztronómiájában visszatükröződik történelme is. Így egyes libanoni fogások több ezer éves múltra tekintenek vissza a római és föníciai civilizáció korába. De az elmúlt néhány évszázadban is számos külső hatás alakította a libanoniak konyháját, így a négyszáz éves török uralom vagy az első világháborút követő francia fennhatóság.

FotoJet1

A libanoni gasztronómia leginkább a különböző tekercseknek, szendvicseknek köszönheti nemzetközi ismertségét, amelyek világszerte tökéletes streetfood-ként szolgálnak. Ilyen például a fentebb már említett shawarma, amely készülhet csirke-, marha-vagy bárányhúsból, a falafel, vagyis csicseriborsófasírt, valamint a darált húsból készített nyársak, a kefta.

Ami a libanoni édességeket illeti, meglepően nagy választékkal találkozunk, a jól ismert baklavától kezdve a fagylaltokon, tejpudingokon keresztül a grízes süteményekig és a töltött palacsintákig. A desszertek fő hozzávalói a csonthéjas és aszalt gyümölcsök, a méz, illetve a rózsa- és narancsvirágvíz. Vajon melyikre esett a választásom?

FotoJet2

Elöljáróban azt elárulom, hogy sem a padlizsánsaláta, sem a muszaka, de még a csirkés shawarma receptjét sem sikerült megszereznem a libanoni kifőzdéből, így a következő napokban a hummusz, a libanoni bárányragu és a namoura nevű grízes sütemény receptját olvashatjátok a blogon.

A jövő hónapban Kubába utazunk, addig is szeretettel várlak titeket folyamatosan frissülő receptötleteimmel.

Laisser un commentaire

Ce site utilise Akismet pour réduire les indésirables. En savoir plus sur comment les données de vos commentaires sont utilisées.