12 hónap alatt a Föld körül: Libanon

Hogy a francia, mexikói, thaiföldi és olasz konyha mellett miért esett a választásom a libanoni gasztronómiára az egész évet átfogó ízutazás projektemben? Egész egyszerűen azért, mert ez az egyik kedvenc konyhám, olyannyira, hogy minden szombaton a velünk szemben lévő libanoni kifőzdéből hozunk ebédet. Azt is elárulom, hogy minden szombaton ugyanazt kérem: padlizsánsalátát, muszakát (csicseriborsóval, hús nélkül) és csirkés shawarma tekercset. Kóstoltam már mást is, például a szintén isteni padlizsánkrémüket, a petrezselymes taboulé salátájukat és a sajtos, spenótos tésztabatyuikat is, de a kedvenc triómról nem tudok lemondani.

Most, hogy már tudjátok, melyik az a nap a héten, amikor nem a saját főztömet eszem, térjünk rá a libanoni konyha jellegzetességeire.

Libanonban, ahogy a Közel-Kelet országaiban általában a nap legfontosabb étkezése a vacsora, amikor a család körbeüli a mezzével, vagyis rengeteg különféle hideg és meleg előétellel roskadásig megpakolt asztalt. Népszerű alapanyagnak számít a padlizsán, a csicseriborsó, a lencse, a fokhagyma, az olívaolaj, a bulgur, húsok közül a marha-, csirke, bárány- és kecskehús, a különböző piták és lapos kenyerek, illetve a halak és tengeri herkentyűk is.

FotoJet1

Már az alapanyagok sokszínűségéből is látszik, mennyire sokrétű, változatos, ízekkel teli a libanoni konyha. Nem csoda, hiszen minden nép gasztronómiájában visszatükröződik történelme is. Így egyes libanoni fogások több ezer éves múltra tekintenek vissza a római és föníciai civilizáció korába. De az elmúlt néhány évszázadban is számos külső hatás alakította a libanoniak konyháját, így a négyszáz éves török uralom vagy az első világháborút követő francia fennhatóság.

FotoJet1

A libanoni gasztronómia leginkább a különböző tekercseknek, szendvicseknek köszönheti nemzetközi ismertségét, amelyek világszerte tökéletes streetfood-ként szolgálnak. Ilyen például a fentebb már említett shawarma, amely készülhet csirke-, marha-vagy bárányhúsból, a falafel, vagyis csicseriborsófasírt, valamint a darált húsból készített nyársak, a kefta.

Ami a libanoni édességeket illeti, meglepően nagy választékkal találkozunk, a jól ismert baklavától kezdve a fagylaltokon, tejpudingokon keresztül a grízes süteményekig és a töltött palacsintákig. A desszertek fő hozzávalói a csonthéjas és aszalt gyümölcsök, a méz, illetve a rózsa- és narancsvirágvíz. Vajon melyikre esett a választásom?

FotoJet2

Elöljáróban azt elárulom, hogy sem a padlizsánsaláta, sem a muszaka, de még a csirkés shawarma receptjét sem sikerült megszereznem a libanoni kifőzdéből, így a következő napokban a hummusz, a libanoni bárányragu és a namoura nevű grízes sütemény receptját olvashatjátok a blogon.

A jövő hónapban Kubába utazunk, addig is szeretettel várlak titeket folyamatosan frissülő receptötleteimmel.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.