Libanoni bárányragu

Még el sem kezdtem válogatni a libanoni főétel receptek között, már akkor tudtam, hogy bárányból fogom készíteni. Bárányhúst elég ritkán, legfeljebb húsvétkor fogyasztunk, igazán alkalmi, ünnepi ételnek számít. Libanonban ugyanakkor gyakran kerül az asztalra, ahogy kecskehús is. Készítenek belőle darált bárányhússal töltött tésztakosárkákat, húsgolyót, rizses húst és természetesen ízletes, fűszeres ragukat, amilyen az alábbi recept is.
Semmilyen beszerezhetetlen fűszer vagy alapanyag nem szükséges hozzá, így csak egy jó hentesre lesz szükségünk, hogy a vasárnapi asztalra varázsolhassuk ezt az emlékezetes fogást. Egy óra alatt elkészül, közben pedig még a desszertet is lesz időtök összedobni, amelynek a receptjét holnap osztom meg veletek a blogon.

Hozzávalók 4 személyre: 

1 kg báránycomb
1 kg burgonya
400 ml marhahúsleves alaplé
1 vöröshagyma
400 g darabolt hámozott paradicsom
2 gerezd fokhagyma
1 kk. őrölt kömény
5 cm friss gyömbér lereszelve
1 kk. fahéj
3 kk. méz
só, bors
napraforgó olaj
friss koriander (a tálaláshoz)

FotoJet2

Elkészítés: 

A báránycombot kb. 3×3 cm-es kockákra vágjuk, sózzuk. A vöröshagymát és a fokhagymát felaprítjuk, a gyömbért megpucoljuk és lereszeljük.

Egy lábosban olajat hevítünk, hozzáadjuk a bárányhúst és 3-4 perc alatt körbepirítjuk. Ezután a húst kiszedjük a lábosból és félrerakjuk. Kevés olajat öntünk a lábosba, belerakjuk a hagymát, majd 1-2 perc elteltével a fokhagymát, a köményt és a reszelt gyömbért. Sózzuk-borsozzuk. További 1-2 perc elteltével felöntjük a marhahúsleves alaplével, hozzáadjuk a fahéjat és a mézet. Felforraljuk, majd belekeverjük a hámozott paradicsomot, megsózzuk. Visszatesszük a lábosba a húst, lefedjük és 45 perc alatt közepes lángon készre főzzük. Közben néhányszor ellenőrizzük, hogy nem sűrűsödött-e be túlságosan és ha igen, adjunk hozzá kevés vizet. A végén kóstoljuk meg és ha úgy érezzük, adhatunk hozzá még kevés fahéjat és köményt.

Közben a burgonyát héjastól megfőzzük, majd félbe-negyedekbe vágva egy serpenyőben kevés olajon megpirítjuk. Nekem mini burgonyákat sikerült vennem, így egészben hagytam őket.

A kész ragut felaprított korianderrel megszórva, a burgonyával tálaljuk.

FotoJet

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.