Libanoni grízes sütemény, reform változat (namoura)

A közel-keleti édességekről biztosan mindenkinek a cukorsziruppal átitatott, európai ízlésnek  általában túl édes baklava jut eszébe elsőre. Bevallom őszintén, ez a desszert nem tartozik a kedvenceim közé, ezért valami más után kezdtem kutatni, ami hű marad a régió jellegzetes ízeihez, illataihoz, ugyanakkor viszonylag kevés változttással “reform” verzióban is elkészíthető.
A receptek olvasgatása közben megállapítottam, hogy a legismertebb és legkedveltebb libanoni desszerteket két fő csoportra oszthatjuk: cukorsziruppal meglocsolt, rózsa- vagy narancsvirágvízzel ízesített mézes, mandulás, pisztáciás sütemények és a különböző tejpudingok, tejkrémek, amelyeket szintén leginkább narancsvirágvízzel fűszereznek és csonthéjasokkal, aszalt gyümölcsökkel tálalnak.

A narancsvirágvíz a közel-keleti konyha kedvelt alapanyaga, afrodiziákum, leginkább édességek fűszerezéséhez használják. A narancsvirág szirmainak kipréselésével állítják elő, forrásvízzel hígítva.

Mikor rátaláltam a namoura, vagyis libanoni grízes sütemény receptjére, egyből megtetszett, hogy egyszerűen és a pihentetési időket nem számítva gyorsan elkészíthető. Az eredeti recepthez képest jóval kevesebb cukrot használtam, a kristálycukrot eritritre és kókuszvirágcukorra cseréltem és a szirupból kihagytam a mézet. És persze nem voltam túl bátor a narancsvirágvízzel sem, mert amikor felbontottam az üveget, nagyon erős parfümillat csapta meg az orromat. Így narancsvirágvízből kevesebb, mint az előírt mennyiség felét használtam, a végeredmény pedig egy az én ízlésemnek tökéletesen megfelelő, aromás-illatos, de nem tolakodó , kellemesen édes sütemény lett. Próbáljátok ki ti is! 


Hozzávalók egy 20×20 cm-es tepsihez:

A süteményhez: 

400 g búzadara
1 tk. szódabikarbóna
280 g natúr joghurt
100 g eritrit / egyéb édesítő
1 (kezeletlen) citrom reszelt héja
80 g kókuszolaj
2 ek. narancsvirágvíz
3 ek. víz
kb. 20 szem mandula

A sziruphoz: 

250 ml víz
150 g kókuszvirágcukor
2 ek. narancsvirágvíz

FotoJet1

Elkészítés: 

A búzadarát a szódabikarbónával, az eritrittel és a reszelt citromhéjjal összekeverjük. Egy külön tálban kikeverjük a joghurtot a narancsvirágvízzel és a kissé megolvasztott kókuszolajjal, majd a búzadarás keverékhez adjuk és összedolgozzuk. Egy elég sűrű masszát fogunk kapni. Konyhruhával lefedve szobahőmérsékleten 1 órát pihentetjük a masszát.

A tepsit / sütőtálat kevés kókuszzsírral kikenjük, majd beleegyengetjük a tésztát és vizes kézzel elsimítjuk a tetejét. Bevizezett késsel a képen látható módon berácsozzuk a sütemény tetejét és mindegyik négyzet közepébe 1-1 mandulaszemet teszünk. Konyharuhával letakarva ismét 1 órát pihentetjük a süteményt.

A pihentetési idő leteltével a süteményt 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 20 percig sütjük. Közben elkészítjük a szirupot. Ehhez a hozzávalókat egy lábosba tesszük, felforraljuk és 3-4 percig főzzük. A süteményt kivesszük a sütőből, villával megszurkáljuk a tetejét és meglocsoljuk a sziruppal. Én kb. csak a szirup felét locsoltam rá, annyit, amennyit beszívott magába a tészta. Ezután további 10 percre visszatesszük a sütőbe.

A sürőből kivéve hagyjuk kihűlni a süteményt és a megmaradt sziruppal tálaljuk. Légmentesen zárható dobozban, szobahőmérsékleten tárolva 3-4 napig eláll.

FotoJet2.jpg

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.