Hurrá, itt a tavasz! Vagy mégsem? Gyömbéres sárgarépakrémleves pirított sós mandulával

Bár egyesek már eperről, spárgáról, tulipánról és tavaszi kirándulásokról álmodoznak, a hó és az éjszakai mínuszok még visszarántanak minket a zord valóságba. Szeszélyes és főképp jó hosszú az idei tél, úgyhogy szükségünk van az ilyen könnyű, ugyanakkor melengető és laktató krémlevesekre. A hideg ellenére gondolom azért velem együtt vannak még páran, akik már a nyári alakjukra is gondolnak, nekik különösen ajánlom ezt a receptet, mert anélkül lakhatunk jól vele, hogy elnehezítene. Őszintén szólva próbáltam salátákat is bevetni vacsorára, hogy pár kilótól megszabaduljak, de ebben a hidegben még valahogy sokkal jobban esnek a forró levesek, mint a hideg saláták.

Ha ti is így vagytok ezzel, vagy csak egyszerűen már unjátok a salátákat, váltsátok fel néhányszor levesekkel. A blogon található receptekkel akár a hét minden napján más levest varázsolhattok az asztalra: sült paradicsom krémleves, zellerkrémleves, brokkoli krémleves, kukorica krémleves, thai kókusztejes csirkeleves, expressz húsleves, póréhagymás, téli zöldségkrémleves.

A leveseket természetesen ne felejtsétek el feldobni valamilyen izgalmas feltéttel, a ropogós sós mandula például nagyon jól passzol a fűszeres, kissé édeskés sárgarépa krémleveshez. Serpenyőben ráadásul expressz gyorsasággal, néhány perc alatt elkészül!


Hozzávalók 4 személyre:

A leveshez: 

500 g sárgarépa
1 paszternák
1 l húsleves alaplé
1 lilahagyma
1 gerezd fokhagyma
5 cm friss gyömbér
1 csapott kk. őrölt kömény
1 késhegynyi őrölt szerecsendió
olívaolaj
só, bors

A pirított sós mandulához: 

100 g natúr, hámozott mandula

FotoJet1

Elkészítés: 

Leves:

A lilahagymát és a fokhagymát felaprítjuk. A gyömbért megpucoljuk és lereszeljük, a sárgarépát és a paszternákot felkarikázzuk.
Egy lábosban felforrósítunk kevés olajat, megdinszteljük rajta a lilahagymát, majd hozzáadjuk a fokhagymát és a gyömbért és 1-2 perc alatt megpirítjuk. A lábosba tesszük a sárgarépát és a paszternákot, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk köménnyel és szerecsendióval, majd felöntjük az alaplével és közepes lángon addig főzzük, amíg a zöldségek teljesen megpuhulnak. Ezután botmixerrel az egészet pürésítjük.

Sós mandula:

A mandulát félbe vágjuk, megsózzuk és száraz serpenyőben megpirítjuk. Vigyázzunk, nehogy megégjen, mert akkor keserű lesz! Tálcára terítve hagyjuk kihűlni, kihűlés után lesz ropogós.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.