Gyömbéres sárgarépakrémleves pirított sós mandulával

Bár egyesek már eperről, spárgáról, tulipánról és tavaszi kirándulásokról álmodoznak, a hó és az éjszakai mínuszok még visszarántanak minket a zord valóságba. Szeszélyes és főképp jó hosszú az idei tél, úgyhogy szükségünk van az ilyen könnyű, ugyanakkor melengető és laktató krémlevesekre. A hideg ellenére gondolom azért velem együtt vannak még páran, akik már a nyári alakjukra is gondolnak, nekik különösen ajánlom ezt a receptet, mert anélkül lakhatunk jól vele, hogy elnehezítene. Őszintén szólva próbáltam salátákat is bevetni vacsorára, hogy pár kilótól megszabaduljak, de ebben a hidegben még valahogy sokkal jobban esnek a forró levesek, mint a hideg saláták.

Ha ti is így vagytok ezzel, vagy csak egyszerűen már unjátok a salátákat, váltsátok fel néhányszor levesekkel. A blogon található receptekkel akár a hét minden napján más levest varázsolhattok az asztalra: sült paradicsom krémleves, zellerkrémleves, brokkoli krémleves, kukorica krémleves, thai kókusztejes csirkeleves, expressz húsleves, póréhagymás, téli zöldségkrémleves.

A leveseket természetesen ne felejtsétek el feldobni valamilyen izgalmas feltéttel, a ropogós sós mandula például nagyon jól passzol a fűszeres, kissé édeskés sárgarépa krémleveshez. Serpenyőben ráadásul expressz gyorsasággal, néhány perc alatt elkészül!


Hozzávalók 4 személyre:

A leveshez: 

500 g sárgarépa
1 paszternák
1 l húsleves alaplé
1 lilahagyma
1 gerezd fokhagyma
5 cm friss gyömbér
1 csapott kk. őrölt kömény
1 késhegynyi őrölt szerecsendió
olívaolaj
só, bors

A pirított sós mandulához: 

100 g natúr, hámozott mandula

FotoJet1

Elkészítés: 

Leves:

A lilahagymát és a fokhagymát felaprítjuk. A gyömbért megpucoljuk és lereszeljük, a sárgarépát és a paszternákot felkarikázzuk.
Egy lábosban felforrósítunk kevés olajat, megdinszteljük rajta a lilahagymát, majd hozzáadjuk a fokhagymát és a gyömbért és 1-2 perc alatt megpirítjuk. A lábosba tesszük a sárgarépát és a paszternákot, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk köménnyel és szerecsendióval, majd felöntjük az alaplével és közepes lángon addig főzzük, amíg a zöldségek teljesen megpuhulnak. Ezután botmixerrel az egészet pürésítjük.

Sós mandula:

A mandulát félbe vágjuk, megsózzuk és száraz serpenyőben megpirítjuk. Vigyázzunk, nehogy megégjen, mert akkor keserű lesz! Tálcára terítve hagyjuk kihűlni, kihűlés után lesz ropogós.

Laisser un commentaire

Ce site utilise Akismet pour réduire les indésirables. En savoir plus sur comment les données de vos commentaires sont utilisées.