Fűszeres, pisztáciás rizspiláf gránátalmával és padlizsános húsgombócokkal

Számotokra van olyan étel, amit korábban nem szerettetek, ma viszont imádtok? Szerintem idővel, a konyhai kísérletezgetések során az ember ízlése is változik, sőt fejleszthető. A blogolásnak köszönhetően egyre több új étellel és ízzel ismerkedem meg, amelyekről korábban el sem tudtam képzelni, hogy megkóstoljam őket, azt meg végképp nem, hogy ízlenének is. Sok olyan alapanyag van, amelyeket az utóbbi időben szerettem meg, sőt, egyesek a kedvenceimmé váltak. Ilyen például a kecskesajt, az avokádó, az édesburgonya, a zeller, a curry, a keleti fűszerek, a koriander.

Ezért is nagyon izgalmas az idei ízutazásom, amelynek keretében 12 hónap alatt 12 különböző ország receptjeit készítem el és kóstolom meg. A kulináris utazásokon keresztül az ízek olyan gazdag tárháza nyílik meg előttünk, amelyeket egyébként lehet, hogy kapásból elutasítanánk. Számomra például nagyon pozitív meglepetés volt a libanoni, narancsvirág vízzel ízesített grízes sütemény, mert az erősen parfümös, aromás desszertektől mindig idegenkedtem. Otthon elkészítve és egy kicsit a saját ízlésemre formálva azt viszont egy új kedvencem született.

Libanoni ízutazásom során annyira rabul ejtettek a keleti ízek és illatok, hogy februári  ízutazásom lezárásaként még egy közel-keleti ihletésű receptet hoztam nektek. Ezt a fogást csak úgy, a konyhaszekrényem tartalmát néhány extra hozzávalóval kiegészítve dobtam össze egy pörgős hétköznap estéjén, mindennel együtt megvan szűk 1 óra alatt. Remélem hamarosan beszámolhatok arról is, hogy miként sikerült megszeretnem az egyik legnagyobb, még hátralévő mumust, az olajbogyót is. Konyhai kalandozásra fel!


Hozzávalók 4 személyre:

A rizspiláfhoz:

1 bögre basmati rizs / előgőzölt barnarizs
1 lila hagyma
1 fej fokhagyma
1 húsleves alaplé kocka 2 bögre forró vízben feloldva
5 cm friss gyömbér
1/2 kk. őrölt kömény
1/2 kk. őrölt kardamom
1 csapott kk. őrölt fahéj
200 g pirított, sózott pisztácia
1/2 gránátalma magjai
só, bors

A húsgombócokhoz: 

500 g darált marha-/pulykahús
1 padlizsán
3 ek. zabpehely
1 tojás
1 marék felaprított petrezselyem
1 csapott kk. őrölt kömény
1 csapott kk. pirospaprika
só, bors
olívaolaj

FotoJet

Elkészítés: 

Rizspiláf: 

A pisztácia héját eltávolítjuk. A lila hagymát és a fokhagymát felaprítjuk. A gyömbért meghámozzuk és lereszeljük. A gránátalma magjait kiszedjük.
Egy lábosban kevés olajat hevítünk, megdinszteljük rajta a lila hagymát, majd hozzáadjuk a fokhagymát és a reszelt gyömbért. 1-2 percig pirítjuk, majd sózzuk-borsozzuk és rászórjuk a köményt, kardamomot és az őrölt fahéjat. Hozzáadjuk a rizst, felöntjük a húsleves alaplével, majd letakarjuk és készre főzzük. Mikor a rizs megfőtt, hozzákeverjük a pisztáciát és a gránátalma magjait.

FotoJet2

Húsgombóc: 

A padlizsánt félbevágjuk, vágott felével lefelé sütőpapírral bélelt, olívaolajjal lekent tepsire fektetjük és 200 fokos sütőben kb. 30-35 perc alatt puhára sütjük. Mikor teljesen megpuhult, kanállal kikaparjuk a padlizsán húsát és felaprítjuk.
Az összes többi hozzávalót összekeverjük, hozzáadjuk a padlizsánt és nedves kézzel golyókat formázunk belőle. A húsgombócokat 200 fokos sütőben 25 perc alatt megsütjük.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.