Paszternák: új sztárvendég a blogon. Te megkóstolnád a belőle készült sütit?

Először is: mi az a paszternák? A képen látható, fehérrépához hasonlító gyökérzöldség, az íze azonban a fehérrépáénál édeskésebb és rendkívül jól harmonizál a vaníliával. Alapvetően inkább köretként, főleg püréként találkozhatunk vele, én azonban most tettem egy merész próbát és mogyorós süteménybe reszeltem.
Azt kell mondanom, hogy nagyon jól tettem, mert a végeredmény valami fantasztikus lett! A zöldség egyáltalán nem látszódik-érződik a kész süteményben, ízre és állagra viszont egy nagyon kellemes, délutáni teához tökéletesen passzoló sütit kapunk. Megkockáztatom, nálam ez a recept erősen trónfosztással veszélyezteti az eddigi kedvenc világbajnok kókuszkenyeremet. Ebből is látszik, hogy megéri néha új, elsőre talán bizarrnak tűnő alapanyagokkal próbálkozni, ahogy azt a mákos cukkinis muffin receptjénél is említettem. Még az is lehet, hogy a szintén ott emlegetett paszternákkrémes tarte-ot is elkészítem egyszer.
Ti mire szavaztok, a cékla, sárgarépa, cukkini, édesburgonya és paszternák után  melyik zöldség kerüljön legközelebb a desszertbe?


Hozzávalók: 

2 tojás
100 g kókuszvirág cukor / ízlés szerint más édesítő
50 g darált mogyoró
100 g zabliszt
1 cs. sütőpor
75 ml napraforgóolaj / 50 ml olvasztott kókuszolaj
1 tk. vanília kivonat
1 (kezeletlen) citrom reszelt héja
3 ek. mandula (vagy más növényi) tej
1 nagyobb paszternák (nekem hámozás után 200 g)

FotoJet

Elkészítés: 

A paszternákot megpucoljuk és lereszeljük. A tojásokat a kókuszvirág cukorral, a vanília kivonattal, a reszelt citromhéjjal és az olajjal habosra keverjük. A mogyorót ledaráljuk, majd összekeverjük a zabliszttel és a sütőporral és folyamatos keverés mellett a tojásos keverékhez adjuk. Végül hozzákeverjük a mandulatejet és a reszelt paszternákot is. A tésztát sütőpapírral kibélelt kenyérformába simítjuk és 180 fokon 40 perc alatt megsütjük.

Laisser un commentaire

Ce site utilise Akismet pour réduire les indésirables. En savoir plus sur comment les données de vos commentaires sont utilisées.