Paszternák: új sztárvendég a blogon. Te megkóstolnád a belőle készült sütit?

Először is: mi az a paszternák? A képen látható, fehérrépához hasonlító gyökérzöldség, az íze azonban a fehérrépáénál édeskésebb és rendkívül jól harmonizál a vaníliával. Alapvetően inkább köretként, főleg püréként találkozhatunk vele, én azonban most tettem egy merész próbát és mogyorós süteménybe reszeltem.
Azt kell mondanom, hogy nagyon jól tettem, mert a végeredmény valami fantasztikus lett! A zöldség egyáltalán nem látszódik-érződik a kész süteményben, ízre és állagra viszont egy nagyon kellemes, délutáni teához tökéletesen passzoló sütit kapunk. Megkockáztatom, nálam ez a recept erősen trónfosztással veszélyezteti az eddigi kedvenc világbajnok kókuszkenyeremet. Ebből is látszik, hogy megéri néha új, elsőre talán bizarrnak tűnő alapanyagokkal próbálkozni, ahogy azt a mákos cukkinis muffin receptjénél is említettem. Még az is lehet, hogy a szintén ott emlegetett paszternákkrémes tarte-ot is elkészítem egyszer.
Ti mire szavaztok, a cékla, sárgarépa, cukkini, édesburgonya és paszternák után  melyik zöldség kerüljön legközelebb a desszertbe?


Hozzávalók: 

2 tojás
100 g kókuszvirág cukor / ízlés szerint más édesítő
50 g darált mogyoró
100 g zabliszt
1 cs. sütőpor
75 ml napraforgóolaj / 50 ml olvasztott kókuszolaj
1 tk. vanília kivonat
1 (kezeletlen) citrom reszelt héja
3 ek. mandula (vagy más növényi) tej
1 nagyobb paszternák (nekem hámozás után 200 g)

FotoJet

Elkészítés: 

A paszternákot megpucoljuk és lereszeljük. A tojásokat a kókuszvirág cukorral, a vanília kivonattal, a reszelt citromhéjjal és az olajjal habosra keverjük. A mogyorót ledaráljuk, majd összekeverjük a zabliszttel és a sütőporral és folyamatos keverés mellett a tojásos keverékhez adjuk. Végül hozzákeverjük a mandulatejet és a reszelt paszternákot is. A tésztát sütőpapírral kibélelt kenyérformába simítjuk és 180 fokon 40 perc alatt megsütjük.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.