Tavaszi szuperzöldség: a spenót

Számtalan spenótrecept áttanulmányozása után arra a következtetésre jutottam, hogy itt az ideje megalkotni a sajátomat, mert sem kenyérrel, sem rántással nem szeretném elnehezíteni ezt a könnyű tavaszi ételt.

A spenótfőzéshez kapcsolódóan van egy nagyon emlékezetes történetem “kezdő háziasszony” koromból. Gondoltam, főzök vacsorára egy kis spenótot, minden nagyon szuperül haladt is, egészen az utolsó lépésig. Leturmixoltam a spenótot, majd visszatettem a tűzhelyre és csak egy percig hagytam felügyelet nélkül, amikor is annyira felforrt, hogy egészen a plafonig lövellt a spenót a lábosból. Hirtelen azt sem tudtam, mihez kapjak, már az egész konyha fala és mennyezete szép zöld volt. Viszonylag hamar úrrá lettem a pánikon, megnyugtattam magam, hogy úgyis mosható a fehér falfesték a konyhában, így ennek a kis katasztrófának néhány perc múlva már nyoma sem lesz és soha senki meg nem tudja. Persze pont ekkor érkezett haza John, aki egészen addig csak a főzőtudományom pozitív oldalát ismerte. Azóta is szeretjük a spenótot, meg a lemosható falfestéket is.


Hozzávalók 2 személyre: 

40 dkg friss spenót
1 gerezd fokhagyma
3 dl (növényi) tej: pl. zabtej
30 g kukoricakeményítő
só, bors, szerecsendió
étolaj

spenót3

Elkészítés: 

A felaprított fokhagymát kevés olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a spenótleveleket, sózzuk, borsozzuk és néhány perc alatt megfonnyasztjuk. Felöntjük 2 dl tejjel, felforraljuk, megszórjuk egy kevés szerecsendióval. A maradék egy dl tejben csomómentesre keverjük a keményítőt, a forró spenótlével hőkiegyenlítést végzünk, majd behabarjuk a spenótot. Néhány percig főzzük, majd botmixerrel krémesre turmixoljuk a spenótot.

spenót2

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.