12 hónap alatt a Föld körül: Kuba – Karibi kalandok a konyhámban

Mi a közös a mojitóban, a szivarban és a sült banánban? Az biztosan, hogy egyik sem hiányozhat egy igazi kubai nagy családi ebédről. De említhetnénk még a fekete babos rizst (congrí), a híres kubai rumot vagy a gazdag zöldséges húslevest, az ajiacót is.

E havi ízutazásom keretében a legnépesebb karibi szigetre kalauzollak el titeket, ahol salsában és persze egzotikus ízekben sosincs hiány. Tudtátok, hogy az egyik legismertebb kubai étel neve magyarra fordítva « régi ruha »? A ropa vieja receptjénél nemcsak azt árulom majd el, hogy miért így hívják ezt a nagyon ízletes, szaftos kubai marharagut, hanem azt is, számomra ennek a főételnek az elkészítési módja volt e havi ízutazásom legnagyobb hozadéka. Addig is ismerkedjünk meg a kubai konyha eredetével, jellegzetességeivel, kedvelt alapanyagaival és ételeivel.

A kubai konyhát a bennszülött, az afrikai és a spanyol kulináris hatások alakították mai formájára. A bennszülöttek a spanyolok érkezése előtt főként kukoricát és maniókát termesztettek. Táplálkozásuk alapját a tengerparton a halak és tenger gyümölcsei képezték, de étkezésüket olyan ínyencségekkel is kiegészítették mint például a hüllők, rágcsálók és teknősök.
A baromfi-, marha- és sertéstenyésztés, valamint a gabona- és cukornádtermesztés a spanyol hódítás eredményeként honosodott meg Kubában. A sertés- és csirkehús azóta a kubai konyha legkedveltebb ételeinek alapanyagává vált.

Az afrikai bennszülöttek a spanyol hódítókkal együtt érkeztek a karibi szigetre, magukkal hozva kedvelt alapanyagaikat, például a kókuszt és a jamgyökeret. Szintén a rabszolgákat szállító hajókkal érkezett a szigetre a dél-kelet ázsiai eredetű sütőbanán, amely az egyik legkedveltebb kubai köretté vált.

FotoJet3

Szintén nagyon kedveltek a szigetországban a friss saláták, zöldségek és gyümölcsök, illetve az édes és sós ízek párosítása az ételeken belül. Ezt a kettősséget figyelhetjük meg az általam elkészített előételnél, az ananászos avokádósalátánál is. A friss, édes ananász és az érett avokádó, egy kevés sóval és apróra vágott korianderrel megszórva és citromlével meglocsolva igazán különleges, könnyű kezdőfogása lehet egy nagy családi lakomának, de halak és szárnyasból készült ételek mellé köretként is el tudom képzelni.

ropavieja3

A főétkezések sztárja Kubában viszont minden esetben valamilyen húsétel. Legyen az csirkesült, omlós malac vagy szaftos marharagu, a hús egy kubai asztaláról sem hiányozhat. Olyannyira, hogy a marhasült sült maniókával és sütőbanánnal reggelire is bevett fogásnak számít. Mára tehát jelentősen átalakultak a bennszülöttek étkezési szokásai, akiknek még a halak és tenger gyümölcsei jelentették a fő fehérjeforrást. Érdekes módon, szigetország létére a kubai lakosság manapság viszonylag kevés halat fogyaszt, a halételek inkább a turisták körében népszerűek.

cafiroleta4

De mi a helyzet az édességekkel? Milyen desszerteket tartogat számunkra a karibi sziget, amely a 19. század elejére a világ legnagyobb cukortermelőjévé vált? A többi latin-amerikai országhoz hasonlóan a legkedveltebb desszertek alapanyagai itt is a kókusz, a sütőtök, az édesburgonya és a rizs. Kedvelik a sütés nélkül készíthető, krémes édességeket mint az általam választott cafiroleta, vagyis kókuszos édesburgonyapuding. Elsőre talán meglepőnek tűnhet, de igazán könnyű, frissítő zárófogása lehet a kubai lakománknak, feltéve persze, hogy hozzám hasonlóan töredékére csökkentjük az eredeti receptben szereplő cukormennyiséget.

Ha meghoztam a kedveteket egy kis karibi konyhai kalandozáshoz, kövessétek a blogot, hiszen hamarosan megosztom veletek az ananászos avokádósaláta, a szaftos kubai marharagu és a kókuszos édesburgonyapuding receptjét.

A jövő hónapban a tapas, a paella és a churros hazájába, vagyis Spanyolországba látogatunk el egész éven át tartó ízutazásom keretében, addig is természetesen továbbra is jelentkezem egészséges fogásaimmal.

Föld körüli ízutazásom korábbi receptjeit a következő linkeken érhetitek el: Franciaország, Libanon.

Laisser un commentaire

Ce site utilise Akismet pour réduire les indésirables. En savoir plus sur comment les données de vos commentaires sont utilisées.