Kubai kókuszos édesburgonyapuding

Sok mindent készítettem már édesburgonyából, de pudingot még nem. Talán ezért, meg persze az egyszerűsége miatt esett a választásom erre a desszertre a kubai ízutazásom keretében. Szuper a receptben, hogy nagyon könnyen “reformosítható”, hiszen csak a cukrot kell az ízlésünknek megfelelő mennyiségű édesítőre cserélnünk és máris egy egészséges, könnyű desszertet kapunk.

Ezt a receptet is el tudom képzelni több változatban, például a citromlét elhagyva és egy kevés cukrozatlan kakaóport hozzáadva “csokipudingot” készíthetünk. Ha pedig inkább a süteményeket kedvelitek, akkor egyszerűen csak keverjétek ki a puding hozzávalóit plusz 2 tojással és egy kevés kókuszliszttel, a tésztát kanalazzátok muffinformába és süssétek 25 percig.

Hozzávalók 4 személyre: 

50 dkg édesburgonya
100 g eritrit (vagy ízlés szerint más édesítő/cukor)
90 ml víz
2 teáskanál fahéj
2 evőkanál citromlé
1,5 dl kókusztej
2 tojássárgája
+ 2 dl kókusztejszín (elhagyható)

Szénhidrát tartalom: 21 g CH/adag

cafiroleta2

Elkészítés: 

Az édesburgonyákat megpucoljuk és felkockázzuk, majd puhára főzzük. Ezután aprítógépben teljesen krémesre turmixoljuk. Hogy biztosan ne maradjanak benne darabok, át is nyomkodhatjuk egy szitán. Az eritritből és a vízből a fahéjjal együtt szirupot főzünk. A sziruphoz hozzáadjuk az édesburgonyapürét, a citromlevet és a kókusztejet és néhány percig tovább főzzük. Végül a tojássárgákat is hozzáadjuk és folyamatos keverés mellett addig főzzük, amíg kissé besűrűsödik. Poharakba töltjük és hűtőszekrényben kihűtjük. Közben a kókusztejszínt habbá verjük és ezzel kínáljuk az édesburgonyapudingot.

cafiroleta3
A recept forrása: Cocina Cubana

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.